Президентите на България и Индия откриха паметник на Махатма Ганди в София 06.09 | 14:37

Монументът се намира в Южния парк

От iNews.bg

Големият подвиг на Махатма Ганди, неговата любов към родината и принос за раждането на съвременна Индия символично се родеят с делото на нашите смели борци за единна и нова България. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с държавния глава на Индия Рам Натх Ковинд откри в София паметник на легендарния водач на индийското движение за независимост. Скулптурата, издигната в Южния парк в столицата, е с автор Иван Русев и се открива в навечерието 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди. На събитието президентите на България и на Индия бяха придружавани от съпругите си – Десислава Радева и Савита Ковинд.

В днешния празничен ден, в който отбелязваме 133-ата годишнина от Съединението на България, за мен е чест да присъствам на още един празник - откриване на паметник на Махатма Ганди, каза Румен Радев. В речта си президентът подчерта, че у нас Махатма Ганди и неговото дело са широко известни и високо уважавани, защото неговите идеи и учение съдържат универсални ценности – да бъдем по-добри, да гледаме далеч във времето, да търсим доброто за света. Посланията му за мир и ненасилие, призивът самите ние да бъдем носители на промяната, към която се стремим, убеждението му, че емпатията е най-добрият начин за решаване на всеки спор, отреждат на водача на индийското движение за независимост достойното място сред едни от най-светлите мислители и хуманисти, посочи Румен Радев.

Българският държавен глава отбеляза, че Махатма Ганди е моралният компас на индийците, благодарение на когото днес Индия е най-голямата плуралистична демокрация в света. "И днес модерна Индия се ръководи от заветите му – те са онази силна спойка за разноликото индийско общество", подчерта президентът Радев и изтъкна, че личността и философията на Махатма Ганди продължават да вдъхновяват хората по цял свят.

Индийският държавен глава Рам Натх Ковинд поздрави българите за 133-ата годишнина от Съединението. "Благодарен съм на българския народ, че е отредил това вечно място и дом за паметник на Махатма Ганди в тази красива страна и то точно на този празник", заяви индийският президент. Той посочи, че България има специална връзка с Махатма Ганди – българският художник Борис Георгиев е прекарал много време с водача на индийското движение за независимост в неговия ашрам и така те стават много близки приятели, заяви Рам Натх Ковинд.

Във времена на раздор, необуздано насилие, на разруха мислите и ценности на Махатма Ганди са още по-актуални, отбеляза индийският президент и посочи, че "като радетел на ненасилието и апостол на мира" водачът на индийското движение за независимост е направил "политически немислимото в политически неизбежното". Нелсън Мандела и Мартин Лутер Кинг са сред многото хора, които са се вдъхновили от философията на Махатма Ганди, посочи още индийският президент Рам Натх Ковинд.

Водещи

Най-четени