Президентската двойка на Реформаторите: Евроатлантици, комбинация от сила и интелект 05.08 | 18:41

Деснит блок търсят гласовете на дясно-център и в патриотичната ниша

От iNews.bg

"Реформаторският блок (РБ) не търси компромисна фигура, а силен кандидат за челно класиране, който да мобилизира и гласове от патриотичната ниша. Седемте номинирани кандидати на РБ за президент са достойни хора. Печелившата формула за двойката на РБ е сила и интелект",Това заяви по БНТ съпредседателят на парламентарната група на РБ от ДБГ Найден Зеленогорски.

Реформаторският блок може да разшири влиянието си - и в дясно-център, и в патриотичната ниша, каза отговарящит в блока за президентската кампания. "Тази ниша не се олицетворява само от определени политически субекти. Всеки, обичайки България, е патриот", каза той.

Зеленогорски подчерта, че евроатлантическата ориентация на кандидата е най-важното за РБ. Приоритетите ни са ясни: ефективна съдебна система, борба с корупция, реформи в образованието, здравеопазването, енергетиката и гарантиране на сигурността в тази тежка международна среда, изброи той.

Щабът на РБ работи по социологическо допитване относно кандидатите, допитване до членовете, съветниците и кметовете от РБ. Предстои и събеседване с номинираните за техните визии за развитието на страната и президентския мандат.

Седемте номинирани са бившият председател на Народното събрание от НДСВ Огнян Герджиков, бившият шеф на разузнаването по времето на СДС Димо Гяуров, генералът от резерва Съби Събев - бивш представител на България в НАТО, скулпторът проф. Велислав Минеков, депутатът Гроздан Караджов, бившият икономически министър в първия кабинет на ГЕРБ и настоящ общински съветник от РБ Трайчо Трайков и лидерът на Народната партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов.

"Сега и в Европа, и в света, важна е политиката на балансите. Умелото намиране на баланса и в РБ е ключово. Имаме сред номинираните и хора с политически опит, и двама генерали, и хора на интелектуалния труд. Големият отсъстващ в българската политика е българският интелектуалец – присъствието на ярки интелектуалци придаваше друг смисъл на политическите процеси", каза Зеленогорски.

Той прогнозира, че "кампанията ще е фокусирана около сложната международна ситуация и ще е кампания на ценностния избор".

"Левицата може би ще иска да промени ориентацията на страната - от евроатлантическа посока в друга, прогнозира Зеленогорски и призова да не се подценява този въпрос.

"България е направила избора си – ЕС и НАТО, и реализирането на националните ни цели минава само през участието в тези организации. Много е важно дясно-центристки кандидат да спечели тези избори, в противен случай левицата ще предизвика предсрочен вот и ще вкара страната в спирала на несигурност", предупреди съпредседателят на парламентарната група на РБ.

Попитан за коментара на генерал Радев от вчера за съвместната охрана на въздушното пространство, Зеленогорски каза, че "бурното навлизане на един генерал в българската политика по този начин е доста притеснително".

"Изумен съм, при цялото ми уважение, че във висшия генералитет, който трябва да следва нашата евроатлантическа ориентация, може да се разсъждава по този начин. В тази сложна международна среда да си мислим, че можем да се справим сами, без НАТО, противоречи на реалността", каза Зеленогорски.

Той припомни, че за превъоръжаване на българската армия Народното събрание вече гласува 400 млн. лв. за 2017 г. 

Водещи

Най-четени