Президентството: Плевнелиев категорично не е лобирал на Турция за вакъфските имоти 19.04 | 17:43

Изкараха стари "кирливи ризи" на държавния глава, администрацията му пак ги опроверга

От Ростислава Иванова

Очевидно и негласно президентската кампания вече е започнала, макар имена на номинирани още да не са излъчени. Има обаче все още действащ президент и той като такъв би могъл да се кандидатира за втори мандат. Което автоматично го прави конкуренция на бъдещите кандидати и добра мишена за атакуване и замеряне с компромати. Няма лошо черният пиар да заложи и на добре изпитаните стари медийни похвати с отминали гафове и скандали около името на кандидата - в случая президента.

На този принцип сега във вестникарската "микровълнова" се подгрява и "старата манджа" с вакъфските имоти, за които Президентът бил лобирал преди две години да бъдат върнати на Турция.

Прессекретариатът на президентството опроверга днес в. "Труд”, който разгласи информация, че държавният глава Росен Плевнелиев е обещал на вицепремиера на Турция Бекир Боздаг "да съдейства за връщане на вакъфските имоти” по време на вечеря-ифтар в Пловдив. "Твърдението категорично не отговаря на истината", отсякоха от "Дондуков” 2.

"Държавният глава никога и под никаква форма не е давал подобно обещание! Използваме случая да напомним, че президентът Росен Плевнелиев винаги е уважавал празниците на различните религиозни общности в България”, подчертават от администрацията на държавния глава.

И припомнят, че прессекретариатът е "готов да окаже съдействие винаги, когато има необходимост от информация за актуални или минали събития". "В противен случай, съзнателно или не, въвеждате в заблуда читателите на уважавания от нас вестник”, предупреждават от президентството.

Припомняме, че въпросната вечеря-ифтар в Пловдив на държавния глава се състоя през август 2013 г. и от тогава многократно се подгрява в медиите с критични нотки. Тогавашното ръководство на външното министерство се оплака, че администрацията на президента не е поискала предварителна информация от тях преди срещата си с турския вицепремиер за отношенията София - Анкара.

"Така е, защото Плевнелиев беше на среща с мюсюлманската общност, а не с турския вицепремиер", отговориха от "Дондуков" 2. Президентът бе в Пловдив по покана на Главния мюфтия, за да уважи празника на мюсюлманската общност у нас. Плевнелиев не е водил никакви разговори за вакъфски имоти с госта от Анкара", казаха от администрацията му и тогава.

Боздаг се срещна с тогавашния вицепремиер Зинаида Златанова, пред която е говорил за възможността мюсюлманското вероизповедание у нас да си върне имотите. Тя му отвърналау че тези казуси се решават от съда по жалби на Главното мюфтийство.

 

 

Водещи

Най-четени