Президентството: Радев не „атакува“ инфраструктурни проекти, а закони,които нарушават Конституцията 18.06 | 19:19

От офиса на държавния глава Румен Радев излизат с официално опровержение на поредна публикация на "24 часа", която определят като "манипулативна"

От iNews

От офиса на държавния глава Румен Радев излизат с официално опровержение на поредна публикация на "24 часа", която определят като "манипулативна". Нещо повече - от президентството подчертават, че в тази медия се правят "опити за дискредитиране на държавния глава с неверни и гръмки заглавия".

"Такива заглавия разкриват в най-добрия случай неинформираност, а в най-лошия – преднамерено злепоставяне", казват още от екипа на Радев.

"Със сезирането на Конституционния съд за някои от измененията в Закона за държавната собственост президентът Румен Радев не "атакува" инфраструктурни проекти, а законодателство, което се отклонява от Конституцията.

Това се казва в изявление на пресекретариата на държавния глава, разпространено до медиите.

"Това конституционно установено правомощие на президента не може да бъде оправдание за бездействието на други институции и да легитимира опити за дискредитиране на държавния глава с неверни и гръмки заглавия. Такива заглавия разкриват в най-добрия случай неинформираност, а в най-лошия – преднамерено злепоставяне.

Отговорност за неудачите в развитието на транспортната инфраструктура в България носи не президентската, а други институции. Обратното означава пълна подмяна на Конституцията и законите и бягство от отговорност.

Последователните манипулативни внушения от определена медия, че президентът "атакува магистрала "Хемус" с вето, което няма никакво отношение към този проект, както и че е сложил "втора тапа на околовръстното", са в разрез с истината. Подобни публикации може и да са канонично съпричастни с думите на управляващите, но целенасочено дезинформират гражданите, подчертават от офиса на Радев.

Става въпрос за неподписана публикация във в. "24 часа" от 17.06.2019 г, озаглавена "Президентът сложи втора тапа на околовръството - има пари, но няма как да почнат през юли",  която от екипа на Радев определят като манипулативна.

Редакционният коментар от 17 юни т.г. в същата медия, озаглавен "По-малко жертви на пътя или по-тлъсто обезщетение", е неадекватна, дори цинична спекулация с болката на хората по този сериозен въпрос. Това не е проблем, породен от конституционните правомощия на президента, а проблем, съществуващ и нерешен от много години.

Ако редакцията наистина има желание да бъде в услуга на обществото, би могла да отправи въпроси към управляващите за съдържанието на предлаганото и приеманото от тях законодателство, което неведнъж е било в ущърб на интересите на гражданите. Би могла да се осмели да отиде и по-далеч и да запита за изразходените до момента публични средства за инфраструктура и дали тя съответства на качеството.

Във връзка с отправените към пресцентъра на президентската институция покани за коментар от различни медии след публикациите в национален ежедневник, оставяме на вас да прецените какво всъщност се цели с измененията в Закона за държавната собственост - към досега съществуващата в закона категория "национални обекти" да се прибавят и "обекти с национално значение", определени като такива без наличието на обективни критерии.

Какви ли минали, настоящи и бъдещи провали в развитието на инфраструктурата, причинени от бездействие и некомпетентност на отговорните институции, ще бъдат оправдавани с действията на президента в защита на обществения интерес, Конституцията и законността?, пише още в съобщението на пресофиса на държавния глава.

Водещи

Най-четени