Президентството за Украйна: Захранването с оръжия увеличава риска от глобален военен конфликт 15.07 | 18:00

„Международната общност да положи усилия за преустановяване на военните действия”, се казва в позиция на институцията

От iNews

Позицията на държавния глава Румен Радев, че конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение, е известна, заявяват от прессекретариата на президента във връзка с отправени въпроси от медии. 

"Всеки ден от тази война води до жертви и разрушения, които не са в интерес не само на Русия и Украйна, а имат и тежки икономически, социални и политически последици за цяла Европа. Захранването на бойните действия с все повече оръжия увеличава риска от глобален военен сблъсък", пише в разпространената позиция.

Затова президентът Румен Радев счита, че дълг не само на пряко участващите във военните действия, а и на международната общност, е да положат системни усилия за деескалация и преустановяване на военните действия и търсене на реално мирно решение със средствата на дипломацията, основано на принципите и договореностите в рамките на ООН и международното право, посочват още от прессекретариата на държавния глава.

Вчера на Роженския събор по повод отминалата среща на върха на НАТО във Вилнюс президентът Румен Радев каза пред журналисти, че е крайно време да започнем да мислим трезво и обективно за войната и за нашето отношение към нея. "За съжаление, точно в такива критични времена българските управляващи нямат собствено мислене, нямат собствено мнение и позиции", коментира държавният глава и попита трябвало ли е големите държави членки във Вилнюс да заявят, че ускореното приемане на Украйна в НАТО е абсолютно неприемливо, за да започнат и нашите управляващи да сменят позицията си.

Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война, посочи президентът Румен Радев. Но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа, допълни държавният глава. Според него тази война има много измерения – икономическо, социално, политическо.

По-рано днес на страницата си във Фейсбук посолството на Украйна в Република България заяви, че Украйна полага всички възможни усилия за възстановяването на мира. Прехвърлянето на вината върху Украйна, която бе вероломно нападната от северната си съседка, за водената война е една от най-разпространените опорни тези на руската пропаганда и хибридната война в Европа, посочиха от посолството."Най-много Украйна иска мира, а именно агресорът настоява да води война!", написаха от посолството на страницата си в социалната мрежа. 

Водещи

Най-четени