Президентът: Водната криза в Перник показва, че трябва промяна на управлението на водите 05.12 | 17:30

Радев обсъжда проблемите с четирима министри

От iNews.bg

Водата е стратегически ресурс, а кризата в Перник е сигнал, че трябва да преосмислим цялостния модел на управление и стопанисване на водния ресурс. Това каза президентът Румен Радев във встъпителните си думи преди да проведе среща с министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на околната среда и водите Нено Димов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, и Светлана Йорданова, зам.-мнистър на здравеопазването, предаде БГНЕС.

Държавният глава припомни, че поводът за срещата сега е водната криза в Перник, но добави, че тя не е прецедент по българските ширини в последно време.

"Проблемът е много по-дълбок и засяга хиляди български граждани от цялата страна. Това е недопустимо в 21 век. Имаме криза във водния сектор. Причините, за да се стигне дотук, са наслоени през годините и са комплексни: недофинансиране, забавено усвояване на европейски средства, проблеми с поддържането на язовирите. Водата е стратегически национален ресурс, влияещ пряко върху икономиката и демографията на засегнатите области, както и на качеството на живот на хората", допълни той.

Радев настоя да се изяснят какви са предприетите спешни мерки за решаване на кризата и кога се очаква да бъде установен нормален режим, а също така дали има здравословни рискове за българското население.

"Въпросите са какви са плановете за ремонт на язовирите, по какъв начин се възлагат строителните дейности и как ще се гарантира качеството. Големият въпрос е каква е цялостната стратегия за решаване на водната криза в България и бъдещето на водните ресурси и с какви инструменти ще бъдат постигнати тези цели”, коментира Радев.

Това са въпроси с голяма обществена значимост", коментира Румен Радев.

Водещи

Най-четени