Президентът: Всеки българин да трябва да е съпричастен към хората в Хитрино 12.12 | 14:33

Младите хора трябва да са двигател на всяка промяна към по-добро, отбеляза Плевнелиев

От iNews.bg

Всеки българин трябва да бъде съпричастен с трагедията на хората в Хитрино. Нека отворим своите сърца, нека покажем своята съпричастност, нека бъдем солидарни със семействата на загиналите, на ранените, нека бъдем заедно с тях в този труден момент. Нека подадем ръка на всички в Хитрино, защото българският народ от хилядолетия е такъв - добър по душа, работлив, скромен, гостоприемен, солидарен и, особено в трудни и тежки моменти, в ден на национален траур, имаме нужда да си припомняме, и не само на думи, а и с действия, кои сме ние. Това каза президентът Росен Плевнелиев преди да открие форумът "Младежка визия за развитие на България", цитиран от БТА. Събитието започна с едноминутно мълчание.

"Младите хора трябва да имат думата и винаги ще бъдат причина и двигател на всяка промяна към по-добро в страната". Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на петото издание на инициативата "Младежка визия за развитие на България". Форумът започна с минута мълчание в Деня на национален траур и апел за помощ, солидарност и състрадание към пострадалите в Хитрино.

В инициативата на държавния глава Росен Плевнелиев участват над 120 младежи с висок успех от висши училища в цялата страна. Подготовката на младежките съвети и на дискусиите в тях се провежда през последните няколко месеца, а домакин на инициативата за 2016 г. е Техническият университет в София.

Младежките съвети, ръководени от секретарите и съветниците на президента, обсъждат актуални теми от дневния ред на страната - правни въпроси и вътрешна политика, иновации, енергийни въпроси, наука и образование, външна политика и отбрана, социални политики и пазар на труда. Президентът, от своя страна, пое ангажимент мнението и посланията на участниците да бъдат чути и да станат част от работата на българските институции. Държавният глава изрази надежда в рамките на следващия президентски мандат инициативата да намери приемственост, за да бъде продължена и надградена като добра традиция за включване на активните и образовани младежи в процеса за взимане на решения за страната.

Темата на изданието на тазгодишната "Младежка визия за развитие на България" е "Приоритетите - резултати и посока" и дава възможност на възпитаниците на българските университети да споделят с президента своя поглед върху новите реалности и предизвикателства в страната, в условията на усложнена вътрешнополитическа и международна среда.

На откриването на инициативата държавният глава отново насърчи българските младежи да изразяват своята гражданска позиция. "Вие сте креативни и необременени. Имате и мотивация, и идеи за бъдещето. Споделете ги с нас!", призова Росен Плевнелиев.

Водещи

Най-четени