Президентът: За проблемите, констатирани от ЕК, отдавна говоря 30.09 | 15:57

В доклада си Брюксел ни критикува за липса на свобода на словото, борба с корупцията и върховенство на закона

От iNews.bg

"Ами аз това нещо го говоря от много отдавна". Така лаконично президентът Румен Радев коментира последните констатация на ЕК за България, предаде БНТ.

Комисията представи първия си доклад по новия механизъм за върховенството на закона във всички държави членки. По отношение на България са направени следните основни констатации:

- Правосъдната реформа трябва да бъде завършена, като се вземе предвид становището на Венецианската комисия по отношение на отчетността на главния прокурор.

- В борбата срещу корупцията - в първата половина на 2020 година са започнати няколко разследвания и са повдигнати обвинения за корупция по високите етажи.

- Остават обаче важни предизвикателства, както личи от проучвания, че общественото доверие в антикорупционните институции е ниско.

- Липсата на резултати в борбата срещу корупцията е една от основните теми на протестите в страната от лятото на 2020 г.

- Липсата на прозрачност по отношение на собствеността на медиите е повод за загриженост. Законодателството не забранява изрично политици да притежават медии и има установени връзки между политически актьори и медии.

Новият инструмент на Брюксел заменя докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, които засягаха само България и Румъния.

Освен въпросите, свързани с върховенството на закона и отношенията между институциите, новият механизъм ще наблюдава и състоянието на медиите, съдебната реформа, борбата с корупцията и свободата на словото в държавите членки.

Водещи

Най-четени