Президентът: Правилно да се планират коледните надбавки 05.12 | 15:51

Държавният глава иска важните решения да се вземат в диалог с младите

От Филипа Тодева

Много е важно да планираме дългосрочно, правилно, включително и коледните добавки, смята президентът Росен Плевнелиев. Според него те не могат да бъдат обект на ежедневни коментари, обект на правилно планиране, предаде агенция "Фокус".

При сегашната ситуация държавният глава се въздържа от повече коментари по въпроса. Вместо това той обърна внимание на дефицита.

"Правителството е планирало още в началото на годината дефицит от 1.3%. Същевременно, към момента ние сме на по-малък от този дефицит. Вероятно ще приключим с дефицит с около 0.7%-0.8%, т.е. освен ежеседмичното коментиране по темата дали ще има и дали няма да има коледни добавки, има планиране – то е направено още в началото на годината, с дефицит, който е комфортен и би предоставил възможност еднократно раздаване на помощи”, каза той.

Плевнелиев призна, че финансовият министър би могъл да има допълнително аргументи, за които той лично не знае.

Държавният глава даде началото на новата инициатива "Младежка визия за развитие на България” в СУ "Св. Климент Охридски”.

Той подчерта, че важните решения за бъдещето трябва да се вземат в диалог и абсолютно нито един политик не може да си позволи да взима решенията за бъдещето на България, без да покани младите хора на масата на преговорите, на масата на дебатите.

Плевнелиев припомни, че в президентството има специален отдел за стратегическо планиране, който работи по приоритетите.

"Докато вече сме на път да финализираме "2020" (бел.ред. стратегия на ЕС "2020"), той вече работи по "2030", а ние искаме вие да сте част от тази национална визия и заедно с вас да я изработим", обърна се към студентите Плевнелиев. Той посочи, че стратегията България 2020 няма да бъде завършена, докато студентите, които участват в събитието днес, не кажат своята дума.

 

Водещи

Най-четени