Президентът Радев отказа на Главчев: Няма да ръководи делегацията за срещата на НАТО 27.06 | 18:45

Държавният глава няма и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон

От iNews

Президентът Румен Радев изненадващо отказа предложението на служебния кабинет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон. Новината дойде от пресцентъра на държавния глава.

В съобщението се допълва, че държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

"Вчера, 26 юни 2024 г., Министерският съвет одобри рамковите позиции на Република България за срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 9-11 юли във Вашингтон. Със същото решение се предлага на президента Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа "да одобрява и/или утвърждава" представените на срещата документи. В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев".

"Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО".

"От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана", се казва в съобщението.

Водещи

Най-четени