Президентът бил виновен за липсата на социален диалог 15.08 | 11:45

Плевнелиев трябвало да наложи вето на закона "Янев", смята Адемов

От Христина Рафаилова

Дебатът за актуализацията на бюджета не се състоял в легален формат между социалните партньори по вина и на президента. Това стана ясно от думите на ресорния министърът Хасан Адемов пред БНР.

Съветът за тристранно сътрудничество ще заседава за първи път след дълго прекъсване, датиращо още от времето на управлението на ГЕРБ. Според Адемов, ако държавният глава беше върнал прословутия закон на Яне Янев, който задължаваше участниците в тристранката да декларират собствеността си, социалният диалог е нямало да бъде прекъснат. Според него, ако Росен Плевнелиев бил загрижен за липсата на дебата, тогава е трябвало да стопира нормативния акт. Заради него работодателите напуснаха Съвета за тристранно сътрудничество. 

Адемов добави, че зад ветото на президента стои доста прозрачна идея. Тя била да се поднови дискусията за управляващото мнозинство, която била компрометирана от европейската легитимация на правителството. 

Министърът заяви, че стопирането на ремонта на основния финансов закон, ще забави реализирането на мерките, предвидени в социалния пакет. Това според него обезсмисляло факта, че държавният глава не е върнал частта са социалните мерки в актуализацията. 

Той каза, че е сигурен, че парламентът ще преодолее президентско вето.

Адемов обясни, че в момента ведомството му няма проблем със средствата, но след октомври няма откъде да бъдат намерени пари за интеграционни добавки, социални помощи за 900 000 лева, както и помощите за родители. 

По негово мнение критиката на Плевнелиев, че няма пари за заетост в корекциите на бюджета, показвала, че той действа с двоен аршин. Държавният глава се притеснявал за заетостта, но заради ветото 8-те млн. лева, предвидени за това, нямало да могат да стигнат до хората. Той добави, че парите за заетост са били изхарчени далеч преди да се проведат изборите на 12 май. 

Адемов не можа да се ангажира кога и с колко ще се вдигне минималната заплата. Той подчерта, че вдигането на минималното възнаграждение до 450 лв. до края на мандата е записано в програмата на БСП и поради това ще се правят конкретни стъпки в тази посока. 

Министърът обеща, че ще се направи каквото е възможно всички нуждаещи се да получат енергийни помощи, въпреки че техният брой е по-голям от предвидения. 

Водещи

Най-четени