Президентът - заложник на енергийния монопол 27.03 | 11:52

Плевнелиев защити ЕРП-тата, проблемът не бил в тях

От iNews.bg

Шест дни след като Росен Плевнелиев се срещна тайно с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц, президентът на България защити електроразпределителните предприятия у нас.

Пред представители на Управителния съвет на Германо-българската индустриално-търговска камара и Френско-българската търговска камара държавният глава обяви, че не може цялата отговорност за проблемите в енергийния сектор да се прехвърля върху ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про

"ЕРП-тата формират едва 8% от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът?”, заяви Плевнелиев. Той определи като "административно-команден” начинът, по който ДКЕВР действа за намаляване на цените на тока у нас. 

Изказването на Плевнелиев идва в момент, когато ДКЕВР решава дали да отнеме лицензите на трите компании заради задълженията им към Националната електрическа компания.

Присъствали на изказването на Плевнелиев коментираха, че сигурно той е получил точни инструкции от Щефан Шишковиц как да брани интересите на трите дружества. 

Двамата проведоха разговор в австрийската столица Виена, за който в началото не се появи никаква официална информация. След като тайната беседа бе разкрита от медиите, от пресцентъра на "Дондуков” 2 признаха, че такава се е състояла, но отказваха да дадат подробности. Плевнелиев също мълчи по въпроса. 

В същото време лидерът на "България без цензура” Николай Бареков съобщи пред "Репортер”, че внася в прокуратурата сигнал срещу Плевнелиев. Заедно с ортака си Иво Прокопиев Росен Плевнелиев обслужва чужди интереси.

Бареков припомни срещата между Плевнелиев и Шишковиц. Според него тези действия на държавния глава са насочени срещу националната сигурност.

Водещи