Президентът изпрати новата ни експедиция до Анктартида 06.11 | 14:16

Българските експедиции възпитават и ново отношение в младите към бъдещето на планетата, каза Радев

От iNews.bg

"За двадесет и седми път нашите антарктици се отправят на научен поход към Южния полюс, за да предизвикат човешките възможности в едни крайно екстремни условия и да разширят познанието ни за света". Това заяви президентът Румен Радев, който прие днес на "Дондуков" 2 членовете на 27-ата българска антарктическа експедиция, дни преди изследователите да заминат за българската изследователска база "Св. Климент Охридски" на о-в Ливингстън.

На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът поздрави полярниците и по традиция връчи националното знаме на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев. Румен Радев подчерта, че българските изследователи на ледения континент винаги могат да разчитат на подкрепата на президентската институция. Програмата на българските учени за настоящия полярен сезон включва проучвания в областта на климатичните промени и изследвания на биологията в крайбрежната зона на Южния океан до българската база.

"Изследването на Антарктида отдавна не е само любопитство и екзотика – това е вече необходимост", посочи държавният глава и напомни, че леденият континент е барометър за глобалните климатични промени, начин да познаем по-добре миналото ни, но и ключ към разгадаването на нашето бъдеще.

Можем само да се гордеем, че българската държава и българските учени проявиха далновидност и стратегическо мислене, за да може днес България да има своя антарктическа база, свой Антарктически институт, да имаме авторитет на държава, която е сред пионерите в проучванията на този толкова важен за човечеството континент, каза държавният глава. Румен Радев благодари на посланиците на Аржентина, Бразилия, Испания и Португалия за съвместната работа на експедициите от различните държави.

"Знанията за Антарктида и нейните загадки привличат все повече млади хора и това наистина е бъдещето - да възпитаваме поколения, които да имат ново мислене за бъдещето на планетата", заяви в словото си Румен Радев.

"Ние винаги сме следвали нашата мисия, с която да покажем, че България е уважавана полярна нация и винаги през годините сме имали подкрепата на президентската институция в трудни условия", заяви в отговор проф. Христо Пимпирев. "Горди сме, че нашата полярна база е център на научни изследвания от цял свят, а нашите учени са ценени от своите колеги от други експедиции ", посочи още на церемонията проф. Пимпирев.

Водещи

Най-четени