Президентът иска политиците да спорят с аргументи, а не с обиди 18.02 | 12:37

Росен Плевнелиев се срещна с ДПС в рамките на месеца на политическите консултации

От Ивелина Георгиева

"В последните дни наблюдаваме опити за ескалация на напрежението, няма как като държавен глава аз да бъда спокоен". Това каза президентът Росен Плевнелиев след среща с ДПС в рамките на месеца на политическите консултации. Миналата седмица президентът се среща с партия "Атака".

На днешната среща с ДПС Плевнелиев подчерта, че за него е изключително важно да се гарантира гражданския и религиозния мир, затова институциите трябва да реагират бързо и адекватно. "Етническата конфронтация е една много грозна част и се надявам да не бъде част от нашето ежедневие", посочи Плевнелиев.

Според него е много важно политиците да смекчат тона по между си и да започнат да спорят с аргументи, а не с обиди. "Моят апел е за толерантност и добър пример от страна на политическите лидери, а не за партизански подход", призова държавният глава.

Той апелира още политическите лидери да дадат пример за уважение към различния, а не за противоборство.

Плевнелиев призова и останалите политически сили да помислят върху закона за референдумите и дали той не може да стане работещ.

На срещата с ДПС президентът е обсъдил, освен темата за етническата толерантност и референдумите, но и още 7 теми. Сред тях са енергетиката, инфраструктурата, здравеопазването, изборното законодателство, различни реформи и др.

Двете страни са постигнали консенсус относно националната програма 2020, която набляга на модернизацията на България в дългосрочен план.

Президентът благодари на ДПС и другите политически сили, които са подкрепили програмата 2020 и ясните й приоритети, по които предстои да се работи.

Пълно съгласие е постигнато и по темата с електронизирането - въвеждането на електронната здравна карта и електронното  досие.

Държавният глава поясни, че подкрепя демонополизирането на НЗОК и реформите в спешната помощ.

Президентът и ДПС са постигнали съгласие и по различни антимонополни законодателни инициативи.
Относно изборното законодателство, Плевнелиев призова с идването на изборите политическия елит да даде заявка, че ще бъдат проведени европейски избори, а не партизански.

"Аз ще апелирам следващите избори да се проведат по един цивилизован начин. Нека да се отнесем отговорно", допълни той.

Президентът определи диалога и дебата с ДПС на днешната среща като конструктивен и прагматичен.

Водещи