Президентът лобира за "София тех парк" 13.03 | 12:30

Въпреки че това не му е в правомощията, смята председателят на комисията по отбрана

От iNews.bg

Милиони от катарски инвестиции е на път да уреди президента Росен Плевнелиев за проекта си "София тех парк”, който трябва да бъде готов до края на 2015 г., разкрива в. "Репортер".

На среща с ръководството на консорциума "Катар Холдинг” в Доха, Плевнелиев обсъди изграждането на офис и жилищни сгради на територията на бившите военни поделения в София, в съседство с терените, на които е предвидено изграждането на "София тех парк” до столичния бул. "Цариградско шосе”.

Имотите са особено апетитни с оглед на изграждането на мащабния технологичен център до тях. Планира се офис и жилищните сгради да бъдат заети от чуждестранните компании и служители, които ще оперират в парка. 

"Не е в правомощията на президента Росен Плевнелиев да договаря подобни инвестиции”, заяви за вестника председателят на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков. По думите му ако инвестициите са в интерес на държавата, то те трябва да бъдат представени пред военното министерство и парламента, за да бъдат обсъдени.

Друг член на комисията по отбрана – Спас Панчев от БСП, също потвърди пред вестника, че не е информиран за интерес към бившите военни поделения на "4-ти километър”. 

Обществените поръчки за строежа на технологичния парк се печелят неизменно от близки до Плевнелиев хора, твърди изданието. Ръководител на проекта пък е Елица Панайотова, бивш главен мениджър на построения от Плевнелиев "Бизнес парк София”. 

За строежа на "София тех парк” са предвидени 50 млн. евро от оперативната програма "Конкурентоспособност”. Държавната компания "София тех парк” поиска още 50 млн. евро от Министерството на икономиката и енергетиката по програма "Иновации и конкурентоспособност", заяви ръководителят на проекта Елица Панайотова.  

Отделно дружеството ще кандидатства с проект за 20 млн. евро за меките мерки като обучения, менторство, организиране на събития, представяне на изобретения и други по новата програма "Наука и образование", допълни Панайотова.

Предстои държавната компания да прерасне в консорциум с участието на БАН, Софийския университет, Техническия университет и Медицинския университет в София.

Водещи

Най-четени