Президентът назначи ген. Андрей Боцев за началник на отбраната 02.03 | 18:57

Със същия указ Радев го повиши в звание „генерал-лейтенант“

От iNews.bg

Със свой указ президентът Румен Радев освободи генерал-майор Андрей Илиев Боцев от длъжността командир на Сухопътни войски и го повиши в длъжност, назначавайки го за началник на отбраната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Със същия указ президентът удостоява Андрей Боцев с висше офицерско звание "генерал-лейтенант". Боцев беше предложен от служебния кабинет на Огнян Герджиков за началник на отбраната.

За временно изпълняващ длъжността в началото на годината беше излъчен вицеадмирал Емил Ефтимов, който беше най-високопоставеният български военен в НАТО, припомня бТВ. В края на декември лидерът на ГЕРБ като премиер в оставка обяви, че президентът Румен Радев трябва да избере началник на отбраната, с когото да работи. Вчера от ГЕРБ уточниха, че висшата професионална фигура в отбраната трябва да бъде номинация на редовно избрано правителство.

По-рано от партията на Бойко Борисов призоваха президентът Радев да не подписва указа за назначаване на генерал-майор Андрей Боцев, командир на Сухопътните войски, за началник на отбраната. "Да спре тази безумна смяна, да не стресират въоръжените сили, от което най-малко имат нужда", настоя депутатът от 43-то Народно събрание и зам.-председател на комисията по отбрана Валентин Радев. По думите му, "в Министерството на отбраната в момента се връщат хора на Пламен Орешарски, на БСП, през задния вход".

Това е втора смяна на знакова професионална фигура след тази на главния секретар на МВР, подчертаха от ГЕРБ. Назначаването на генерал Боцев за началник на отбраната бе определено от Валентин Радев като "крайна партизация и то от служебно правителство". Той припомни, че след подадения рапорт за освобождаване от ген. Константин Попов, длъжността началник на отбраната се изпълняваше временно от вицеадмирал Емил Ефтимов.

"Идеята на кабинета "Борисов" 2 беше да остави следващото редовно правителство да определи титуляра", припомни Валентин Радев. "Защо служебният кабинет сменя професионалните ръководства? Аргументите за международни и вътрешни причини не са основателни. Президентът знае ли какво прави служебният кабинет?, попита още членът на ГЕРБ.

"Не може премиерът и президентът да не са наясно какво се прави, насаждането на страх сред военните ги прави по-лесно управляеми", добави и Емил Христов, водач на листата в Стара Загора.

Президентът Румен Радев коментира от своя страна, че "няма чистка в Министерството на отбранатаи че никой не е абониран за властта".

Водещи

Най-четени