Президентът не бил съвсем в час какво искат хората, предлагайки референдум 09.02 | 18:57

Задължителното гласуване ще узакони продажбата на гласове, смята Манолова

От Христина Рафаилова

Президентът Росен Плевнелиев не бил съвсем в час какво искат хората, предлагайки референдум за изборното законодателство. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам. - председателят на парламента Мая Манолова. 

Според нея идеята на държавния глава е кабинетно упражнение. Тя попита защо Плевнелиев  се е сетил да говори за допитване до народа преди проекта за нов Изборен кодекс да влезе в пленарна зала, а  по време на обсъжданията  във временната комисия и с гражданското общество. 

Манолова влезе в остър спор с ексшефа на Народното събрание Цецка Цачева за искането на ГЕРБ за задължително гласуване.  Социалистката заяви, че подобен текст ще направи държавата на съспонсор на покупко-продажбата на изборните гласове. По мнение на червения депутат задължителното пускане на бюлетината ще разшири пазара на гласове и ще подобие цената на купения вот. 

" На политическия битак, ако не си харесаш от предлаганата стока, никой не може да те накара да си купиш нещо", коментира народният представител от левицата. Подобен принцип ще попречи на малките партии и ще помогне на големите, смята Манолова.  Според нея, ако се въведе това изискване трябва хората да могат да отбелязват, че гласуват срещу всички кандидати в листите. 

Зам. - шефът на НС обвини хората на Бойко Борисов, че от политически инат стопират текстове, срещу които никой не би могъл да има възражения. Тя посочи за пример, че герберите са гласували против текста, че избирателното право у нас е равно и пряко и се провежда тайно, като това е записано и в Конституцията. 

Водещи

Най-четени