Президентът поиска ООН да предвижда кризите по-рано 08.10 | 12:28

„Не бива да чакаме кризите да се появят на телевизионния екран, за да действаме“, заяви той

От iNews.bg

Държавният глава Росен Плевнелиев предложи да бъде създадена система за предвиждане на кризите в световен мащаб. На срещата на високо равнище "Нови визии за партньорство и съседство в Европа" президентът настоя системата да бъде насочена към опазване на законността и правата на човека.

Той подчерта, че стотици хиляди души стоят на прага на Европа, протегнали ръка за помощ, борещи се за правото си на живот, а от това се възползват политически партии, които се възползват от страховете на хората.

"Езикът на омразата, расизмът, популизмът и агресивният национализъм отново се засилват в Европа. Всички тези предизвикателства надхвърлят националните граници и ни призовават към решителни действия – заедно, смело и в световен мащаб”, заяви Плевнелиев. "Не бива да чакаме кризите да се появят на телевизионния екран, за да действаме. Крайно време е да се борим с причините, а не с последиците. Всяка криза има своето начало и може да бъде проследена до начална фаза, когато някой е нарушил върховенството на закона и правата на човека”, посочи той.

Президентът е на мнение, че в Европа трябва да се засили процесът на интеграция.

Най-четени