Президентът притеснен за подслушванията 28.04 | 11:00

Плевнелиев се изпусна - нямал предпочитания за новото правителство

От Кремена Бедерева

"И аз се притеснявам. От името на всички политици - и аз се притеснявам." Това каза президентът Росен Плевнелиев по БНР. Той сам поиска думата и да е гост в предаването "Неделя 150" на Цветница.

В ефира на националното радио президентът поиска от всички партии да поемат отговорността и да кажат за СРС-та, така се правело, по думите на президента.

Толкова ни вълнува темата около СРС и бръмбарите; подмени се дневният ред на гражданите. Те искаха дебати за работа и доходи, ние се замерваме със СРС и бръмбари, смята президентът. "Ако се установят нередност и предпоставки за подслушвания, и всичко това да е предизборно, нека да подходим отговорно като държавници, които не създават проблеми, а разрешават проблеми". 

Хубаво е, че прокуратурата е активна; това е в интерес на нацията и държавността, посочи президентът. Междувременно решението е в ръцете на изпълнителната власт, независимо дали е МВР или ДАНС, ако се установят нередности, ако има нерегламентирано подслушване… 20 години нацията е заливана от скандал след скандал, и това всичко става предизборно. Изпълнителната власт да си настрои правилата, независимо дали е ДАНС, МВР и когото трябва.

Президентът поиска задължително промени в закона, и обеща, че като президент да разреши проблемите. Плевнелиев и служебното правителство чакали да видят къде са предпоставките за незаконното послушване, че да направят промени. "Предложих – служебното правителство моментално ще пренапише правилата в МВР, ако прокуратурата посочи къде са пропуските. Изпълнителната власт ще реагира веднага, но веднага след това идва ангажиментът на законодателната власт", каза Плевнелиев.

"Айде сега - СРС-та - от А до Я", призова Плевнелиев. Българинът затова нямал самочувствие, защото не сме довършвали нещата от край до край. "Веднага ще си напиша домашното от името на Изпълнителната власт", обеща Плевнелиев за подслушванията. Той не изключва Инспекторатът на МВР да бъде засилен или да бъде създаден специален отдел.

Според Плевнелиев протестите минали по един демократичен начин и сега е наред политиците да дадат решение. "Предстоят важни реформи, затова ще бъде трудно, но не и невъзможно, да се състави правителство", смята президентът.

Плевнелиев похвали Конституцията ни - била много хубава. Той апелира да я прочетем, защото тя, освен че ни пази, но тя дава и решения. Там пишело много ясно за монополите, за изборите, освен Конституцията и законите ни са много важни, но не се спазват.

Най-важното пък било какво щяло да стане след 12 май - ще влезем в период на дестабилизация или обратното. А тези, които влизат във властта, трябвало да знаят какво правят и да не водят партизански битки, смята президентът.

Той е убеден, че щяло да има трудности да се създаде правителство. Трябва да се направи правителство - нямам никакви притеснения и предпочитания за новото правителство, но е много важно да имаме правителство, прогнозира Плевнелиев.

Честни и почтени избори не зависили от един-двама, зависили от милиони. Не си продавайте гласа, призова президентът.

Плевнелиев започна да обяснява за икономиката ни, като даде пример с Германия, където работят много български инженери. Президентът съвсем спокойно направи реклама в национален ефир на голяма немска фирма, производител на бяла техника, без никой да му направи забележка. Примерът бе, че в нея работили много българи, и едва ли не в Европа ни знаели не като работливи, а като хора, които се подпалват.

"Добрият имидж на една държава е основната предпоставка другите да искат да инвестират, да искат да правят бизнес, да идват на туризъм да си оставят парите, да ядат българските домати, да отидат на нашето море, да купуват българските апартаменти и да се чувстват у дома си. Затова моля всички, да, протестите са нещо много хубаво, те са част от демокрацията, но нека да не стигаме до крайности".

Плевнелиев подхвана и темата за Македония - България винаги й помагала, още от първия ден. Декларацията за добросъседство трябвало да стане в договор за добросъседство и трябвало да има и ще има такъв договор. В кабинета на Росен Плевнелиев имало портрети на Братя Миладинови - толкова ли трудно било да разберем, че сме имали общо минало с Македония. И президентът нямало да свали тези портрети.

Миналото с Македония трябвало да се чества заедно, смята президентът.

България била най-добри приятели с турците. Нашите отношения никога не са били по-добри с Турция, с Гърция. А като бил в казармата го събуждали на тревога, че турците ни нападат.

 

Водещи

Най-четени