Президентът с нова мисия - замазва гафовете на служебния кабинет 27.08 | 14:37

Като Танов втори няма, смята държавният глава

От iNews.bg

Президентът Росен Плевнелиев се хвърли в яростна атака в опит да замаже гафовете на назначеното от него служебно правителство. В "пламенна реч" той се опита да обясни колко правилни са постъпките на кабинета "Близнашки". Сериозна част от защитното слово на държавния глава се опитва да оправдае скандалните назначения на правителството, които породиха съмнения, че кабинетът реабилитира кадрите на ГЕРБ. 

Плевнелиев изброи редица плюсове от завръщането на Ваньо Танов на шефския пост в митниците. Президентът заяви, че не познава "друг шеф на митниците в цялата история на демократичния преход на България досега, който да е сложил рентгени на всички граници и измервателни уреди на всички тръбопроводи и петролопроводи, пристанища и на десетки хиляди бензиностанции", както и да е събрал повече пари от него.

От думите му стана ясно, че назначаването на Танов, станал известен със скандала с Мишо Бирата, е най-доброто решение в труден момент за нацията. Той определи кандидатурата му за най-достойна. 

На обвиненията на БСП, че Близнашки и компания уволняват поголовно служители в администрацията, той отговори: "Това е нищожен процент на фона на всичко останало, което правителствата са правили", посочи Плевнелиев. Според него спорните уволнения показвали колко експертно е надпартийно е правителството. 

Държавният глава пробва да замаже и гафа с "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана", която обяви, че страната ни е в информационна война с Русия. Според Плевнелиев това била само версия на документа.

Тя била изготвена от уважавани експерти от Института по отбрана, БАН, Военната академия и тепърва ще се превърне в официална позиция на българското правителство. Президентът отбеляза, че документът е публикуван в сайта на Министерството на отбраната, за да може по демократичен начин да се чуят колкото може повече различни гледни точки.

Държавният глава изми ръцете на военния министър с НАТО. Твърденията в стратегията били взети от позицията на Северноатлантическия алианс. 

Водещи

Най-четени