Президентът се разпореди: Планирали сме да внасяме по-малко природен газ от Русия 27.09 | 15:27

Бихме искали след 5 години поне половината от природния газ да идва от различни източници, заявява Плевнелиев в интервю за Bloomberg

От Кремена Бедерева

България планира да намали вноса на природен газ от Русия до 50% от годишното си потребление в рамките на пет години. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за Bloomberg.

Плевнелиев припомня ценовия спор между Русия и Украйна, който доведе до прекъсване на транзита за България за 2 седмици през зимата на 2009-а година.

Този случай разкри необходимостта от по-голяма независимост на България, смята държавният глава.

Бихме искали след 5 години поне половината от природния газ да идва от различни източници, заявява българският президент. В момента страната ни получава от Русия 87% от природния си газ. Търсим връзка с планирания трансадриатически газопровод, по който ще се доставят 10 млрд. кубически метра годишно от Турция за Италия, казва още Плевнелиев.

Разнообразяването на източниците ще гарантира икономическия растеж срещу спиране на енергийните доставки. Брутният вътрешен продукт през 2013-а ще нарасне с 1%, но потенциалът ни е за 4 до 6% годишно, смята президентът.

Тазгодишните протести заради икономиите и корупцията показват, че страната продължава своя преход към демокрация, като гражданите изискват повече прозрачност от политиците, коментира още Плевнелиев.

Това е поредното интервю на президента, в което той злепоставя страната ни. В качеството си на държавен глава от него не зависи по никакъв какво количество внос или износ ще прави страната ни.

В предното интервю - пред немското издание Focus, заяви, че ситуацията у нас е "напрегната".

"За съжаление дори след 23 години преход все още не можем да се гордеем с демокрацията си", заяви още тогава президентът.

От своя страна премиерът Пламен Орешарски го призова преди няколко дни задочно от парламентарната трибуна да спре да се коментира "как в България всичко е обърнато с главата наопаки".

"Добри сигнали за развитие на бизнесклимата, а не интервюта в чужди вестници как сме най-корумпираната страна на този свят", са необходими за увеличаването на инвестициите в страната ни", каза премиерът. Орешарски добави, че в България няма как да дойдат инвестиции, ако за целите на вътрешнопартийния дебат, рушим бъдещето на държавата си.

 

Водещи