Президентът трябва да свика КСНС заради Украйна, настояват от ГЕРБ 07.05 | 12:17

Институциите се разминавали в позициите си, смята Борисов

От Мая Александрова

Президентът трябва да свика КСНС заради усложнената ситуация в Украйна и при липсата на правителство. Това коментира в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод призива на "Атака" преди няколко дни.

Националистите настояха правителството да излезе незабавно с позиция за случващото се в Украйна. Също така от партията призоваха председателя на парламента Михаил Миков да свика извънредно заседание на Народното събрание на 5 май. От "Атака" поискаха и президентът да насрочи най-скоро заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, за да се изработи възможно най-скоро ясна позиция за случващото се в Украйна.

Бойко Борисов подчерта днес, че КСНС е работа на държавния глава, но обясни, че се налага, тъй като все още няма позиция дори на Народното събрание, а БСП и "Атака" се събирали само да правят анкетни комисии.

"Виждате каква е позицията на Вигенин, на Пламен Орешарски, на Станишев и БСП - една с една не си подхождат", обясни Борисов.

"Видяхте вчера. Гражданската авиация лети, изтребителите не могат. Всъщност нямаме въоръжени сили в тази ситуация, освен хеликоптерите, за които нашето правителство плати над 300 млн. лв., и транспортните самолети "Спартан"", отбеляза той.

"Не можех в условията на най-тежката криза да платя хеликоптерите, спартаните, еърбъсите и изтребители да купя", продължи лидерът на ГЕРБ.

Борисов не подкрепя предлаганите промени в закона за МВР, с които на полицаите да се разреши да работят и на други места.

Това, освен конфликт на интереси, според него автоматично щяло да доведе те да бъдат пренаети от други структури, баретите да започнат да работят пак като охранители.

Водещи