Президентът чака последните точки, запетайки и цифри в Закона за бюджета 05.12 | 12:45

Не може от няколко проблема да стигнем до големия извод за ветото, смята Плевнелиев

От Кремена Бедерева

Не може от няколко проблема да стигнем до големия извод за ветото - бързо, лесно и емоционално.

Това коментира президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос, свързан с бюджета.

В Президентството изчакваме да видим последните точки, запетайки и цифри в закона и искаме да направим своите анализи, посочи Плевнелиев. Ще се отнесем много сериозно, не мога в момента по никакъв начин да предскажа какъв ще е изводът и какво ще бъде решението.

Но при всички случаи ще се отнеса максимално сериозно към ангажимента си и винаги съм казвал, че налагам вето само с аргументи, каза държавният глава.

Запитан за писмото от ЕК и спрените средства за екология, Росен Плевнелиев посочи, че Еврокомисията е коректен партньор на България. Ние винаги сме получавали от тях професионални съвети и обективна информация, която трябва добре да се анализира, за да може проблемите да се решават, каза президентът.

Той добави, че не би искал да влиза в детайл кой с какво е допринесъл, но очевидно има проблем. Също така не трябва да си "посипваме главата с пепел" от този проблем, а да го решим. Повече от ясно е, че този проблем в ОП "Околна среда" датира назад в годините - 2008, 2009 и 2010. Тогава поне две правителства са управлявали. Нещо повече, в тази оперативна програма много силен е почеркът и на кметовете, едва ли аз като президент сега ще започна да гледам проект по проект кой кмет какво е правил - дали е бил "червен", дали е бил "син". Но е много важно България да има деполитизиран, надпартиен подход по еврофондовете, да покажем професионализъм, коментира Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че значението на иновациите ще расте и ги посочи като стратегически важен приоритет, който може да реши сериозните проблеми на нацията като доходите и демографския проблем. Държавният глава посочи като стратегически важно създаването на национален иновационен борд.

Президентът Плевнелиев връчи наградите от Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината 2013" в рамките на Деветия национален иновационен форум на тема "Иновации и секторна конкурентоспособност", допълва БТА.

Водещи

Най-четени