Президентът ще инициира референдум за изборното законодателство 19.03 | 12:45

Плевнелиев е доволен от новия политически дух на компромис, толерантност и консенсус за приоритетите, опозицията отрече тези постижения

От Ростислава Иванова

Президентът Росен Плевнелиев ще инициира провеждането на референдум за изборното законодателство заедно с местния вот през есента. "Има съгласие националният референдум да се проведе заедно с предстоящите местни избори. Нека работим за това". Това обяви Държавният глава от парламентарната трибуна в специалното си обръщението към депутатите.

Плевнелиев обобщи резултатите от проведените политически консултации в последния месец с представители на парламентарно представените партии. Държавният глава проведе дискусии с партиите по пет основни теми: ключовите реформи през 2015 г.; изборното законодателство; международната сигурност; отбраната и въоръжените сили; кризи и природни бедствия.

Президентът похвали парламента, че е започнал работа в дух на компромис и толерантност и политическа култура, въпреки че за първи път в него има цели осем политически формации.

Той призова депутатите да се обединят около четири приоритета до поемането на председателството на страната ни на ЕС през втората половина на 2018 г. "Нека се обединим около четири приоритетни цели: влизане в Шенген; влизане в преходния валутен механизъм на Еврозоната; влизане в единния надзорен механизъм на Европейския банков съюз; задействане на европейския енергиен пазар. Има много смислена работа за вършене и нека 2015 г. е година на прогрес и реформи", пожела президентът.

Плевнелиев похвали и политическите партии, че на консултациите при него са се обединили около политическата стабилност в страната и за надграждане на националните приоритети.

"Политическото многообразие в парламента е добра основа за това да подкрепим смислени действия. Консултациите доказаха, че има потенциал за постигане на политическо съгласие и се надявам да дадем достатъчно примери за политическа отговорност, а от това ще спечели политическата система като цяло и ще укрепим доверието на хората в демократичните ценности. Хората не очакват политиците чудеса, а работа в правилната посока, която да доведе до резултати и по този начин правителството и парламентът да обърнат спиралата на доверието", изтъкна Държавният глава.

Консултациите са показали, че няма спорове за секторите, които трябва да се реформират, каза още президентът. И допълни, че реформи се правят чрез политически диалог, кураж и широко политическо съгласие за действия.

Плевнелиев е категоричен, че секторът, който най-силно се нуждае от промени и доверие на хората и инвеститорите е съдебната система, която е обвързана с икономическия растеж. "За да дойдат инвеститорите, а не олигарсите, трябва да има правна сигурност и държавата да гарантира равенство за всеки. Народът е жаден за справедливост и когато не я получава, попада в клопката на популизма. Време е да докажем, че съдебната системата може да работи за доверието на гражданите и да раздава справедливост. Иначе народът няма да ни прости", изтъкна той.

Представители на някои политически сили са поставили въпроса за промени в Конституцията. Според президента обаче и сега Конституцията не е пречка за провеждане на съдебна реформа. Преди да има промени в основния закон е нужно да се проведе анализ и дебат за оценка на промените и въздействието им.

"Независимостта от икономически кръгове се отстоява и от политиците, и гражданите, и от съдиите, които трябва да действат така, че върховенството на закона да е над всички и всичко", категоричен бе Плевнелиев.

Според него е много важно приемането на Закон за еврофондовете, с който да се премахнат административните пречки и да се въведат електронни търгове. Само така ще се спре корупцията при усвояването на евросредствата. "Държавата и общините са възложили обществени поръчки за почти 10 млрд. евро миналата година, но възложителите избягват всячески електронния търг".

Крайно време е да се либерализира енергийният пазар, смята още президентът. Според него проблемът в енергетиката е начинът , по който държавата е действала досега. "Проблемите в сектора са трудно разрешими, трупани години наред и са се превърнали в заплаха за социалната стабилност и националната сигурност. Сега, когато Европа изгражда своя Енергиен съюз, ние нямаме право да пропуснем този шанс", заяви той.

Плевнелиев посочи кои са нажните реформи за страната, без значение кой управлява и кой е в опозициая. Това са областите, които се нуждаят от качествени промени: здравеопазване, пенсионна система, образование, административната реформа, водна реформа, сектор "Сигурност" и "Енергетика".

Необходими са и още мерки в подкрепа на малките и средни предприятия, финансиране на стартиращи предприятия, фокус върху намаляване на младежката безработица, както и за перспектива за развитие на зимните курорти. Нужна е актуализация на бюджета за отбрана, който за 2015 г. Е орязан с 60 млн. лв. Президентът е категоричен, че средствата по това перо трябва да са 1,5 % от БВП на страната, какъвто ангажимент той е поел на срещата на НАТО в Уелс.

"Променената среда за сигурност поставя по нов начин въпроса за изграждане капацитета на нашите въоръжени сили, за да бъдат адекватни на рисковете. Националната сигурност е гарантирана единствено и само като част от системата за колективна сигурност на НАТО. България е длъжна да бъде партньор, на който може да се разчита", аргументира се Държавният глава.

Водещи

Най-четени