Президентът ще подпише промените в спорния Закон за ДАНС 12.06 | 19:35

Той е бил уверен, че текстът ще бъде коригиран и няма да се стигне до сезиране на КС

От Ивелина Георгиева

Президентът Росен Плевнелиев ще подпише указ за обнародване на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", съобщиха от администрацията на държавния глава.

Във връзка с приетия от 42-рото Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" президентът проведе срещи с представители на съдебната власт, академичните среди, дипломатическия корпус и политическите сили, подкрепящи и оспорващи промените в закона.

В хода на всички дискусии са били изразени резерви към някои от измененията в закона и бяха повдигнати съмнения за противоконституционност по отношение на един от текстовете, регулиращи правомощията на президента в областта на националната сигурност.

На среща с вносителите на закона държавният глава отбеляза изразените от юридическите среди и дипломатическия корпус притеснения.

От страна на политическите сили, предложили тази законова промяна, бе изразено разбиране както и политическа воля да се съобразят с представените от държавния глава аргументи.

Росен Плевнелиев получи уверение, че текстът ще бъде коригиран и няма да се наложи той да сезира Конституционния съд.

Решението за обнародването на закона е мотивирано от установената демократична традиция всеки нов парламент да получи необходимия кредит на доверие по отношение на първите си законодателни инициативи, както и разбирането на президента, че конституционната му роля е да обединява, а не да задълбочава различията.

В хода на дискусиите държавният глава призова политическите сили за интегриран подход и за продължаване на реформата в сектор "Сигурност".

В тази връзка президентът ще извърши консултации с парламентарно представените политически сили за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност.

На него следва да се обсъди продължаването на реформата в сектор "Сигурност", за принципите на която бе постигнато съгласие през 2012 година.

Водещи

Най-четени