Преизбраха Кунева за лидер на ДБГ 01.10 | 18:17

Националният конгрес прие политическо резолюция за приоритетите на партията и на Реформаторския блок

От iNews.bg

Меглена Кунева бе преизбрана единодушно за председател на "Движение България на гражданите” от Третото национално събрание на партията, което днес се провежда във Варна. След избора си Кунева благодари за доверието и посочи, че за нея всичко свързано с ДБГ е лично. Президентските избори ми дадоха много – дадоха ми всички вас, дадоха ми надежда и увереност, че може и нормално да се работи в политиката, може да си позитивен и градивен. Не мечтая за други хора, само за хора като вас – искрени, борбени, толерантни, каза още Кунева. Искам много като вас още да посмеят и да правят крачката да влязат в политиката и да издържат в нея. Ние сме силна сплав. Предайте нататък подкрепата, която ДБГ ни дава. За мен е голяма кауза да подготвим следващото поколение политици в ДБГ. Проявете щедрост и подкрепа за всеки, който иска да е водач. ДБГ се състои от лидери, във всеки от нас има политик, който може да променя към по-добро страната. Дайте шанс на именно това в себе си – на лидерството. Няма преграда за нашите усилия. Действайте сега, обърна се Кунева към делегатите след избора й за нов мандат като председател на ДБГ.

Проведеният днес Национален конгрес на партията прие и промени в устава, с които се създава Младежко ДБГ. Форумът гласува с пълно единодушие политическа резолюция със следното съдържание:

Ние, делегатите на Третото национално събрание на "Движение България на гражданите":

Декларираме твърдата си воля да продължим развитието на ДБГ като силна дясна партия с дългосрочна визия за развитието на страната, със споделени евроатлантически ценности и с принос към политиките на Европейската народна партия. Потвърждаваме готовността си за задълбочаване на сътрудничеството с гражданското общество и утвърждаването на партията като платформа за успешна публична реализация на млади, граждански активни и професионално компетентни хора.

Изразяваме ясна подкрепа за енергично и дългосрочно сътрудничество с партиите от Реформаторския блок в условията на взаимно доверие и почтено партньорство. Даваме мандат на ръководните органи на партията за сключване на ново коалиционно споразумение на РБ, за разширяване на Блока с нови партньори и за провеждането на конфедеративен конгрес с цел развитието и утвърждаването на РБ като катализатор на реформаторската енергия в обществото. Изразяваме готовност заедно с кандидатпрезидентската двойка на РБ да работим за максимално висок резултат в предстоящите президентски избори и за достигане до балотаж. Вярваме, че за четвърти поредни избори РБ ще увеличи подкрепата си в обществото.

Даваме положителна оценка на участието на РБ в управлението и изразяваме готовност за подкрепа на всички действия на министрите реформатори, насочени към дълбоки и необратими реформи. Заявяваме, че през втората половина на мандата ще бъдем още по-критични към всяко отстъпление от реформаторските политики. Потвърждаваме политическата си воля да засилим ролята на РБ в управлението не само като коректив на ГЕРБ, но и като пречка пред завръщането на БСП, ДПС и техните производни проекти във властта. Потвърждаваме и нашето разбиране, че бъдещото участие на РБ в управлението ще зависи от решителната и твърда подкрепа на мнозинството по политиките и законодателството за борба с корупцията, по издигането на образованието като най-важен приоритет на държавата и по мерките за увеличаване доходите на гражданите.

Възлагаме на председателя на партията Меглена Кунева, в качеството й на министър на образованието и науката, да продължи да работи за повишаване на авторитета и социалния статус на българските учители, за създаване на стимули за привличане на млади хора към професията, за модернизиране на професионалното образование и за образователната интеграция на децата в риск.

Обявяваме се за по-ясна и по-твърда позиция на България в органите на ЕС. Споделяме разбирането, че страната ни трябва да затвори границите си за икономически мигранти, а на миграционната криза и другите предизвикателства пред ЕС да отговорим с политики по консолидация на Съюза и по-конкретно:

1. Изработване на обща отбранителна политика и създаване на общи европейски въоръжени сили;

2. Развитие на общата политика по сигурността, която да включи три ключови задачи: създаване на европейска гранична служба; създаване на общо европейско антитерористично бюро; бързо и безусловно разширяване на Шенгенското пространство с всички страни членки;

3. Укрепване на европейския валутен съюз и ускоряване на темпото на присъединяване към единната европейска валута на всички държави членки;

4. Ускорено развитие на европейския енергиен съюз, развитие на европейската енергийна борса, гарантиране на енергийната диверсификация и сигурността на доставките и окончателно преодоляване на зависимостта от руските газови доставки.

В момента делегатите провеждат гласуване за Национален съвет и Контролен съвет на ДБГ.

Водещи

Най-четени