Преля река Янтра (СНИМКИ) 20.06 | 08:01

Обявено е бедствено положение в Калифарево

От Мая Александрова

Река Янтра е преляла във Велико Търново. В 23.00 часа нивото на реката при кв. "Чолаковци" е достигнало критичните 869 см. Залят е мостът в квартала. Към момента нивото на реката е 504 см. и продължава да спада, предаде агенция "Фокус".

Междувременно река Белица също излезе от коритото си и заля ниските части. Наводнени са дворове, унищожени са селскостопански насаждения, има много удавени животни.

Хора са се принудили да излизат през покривите на къщите си, за да се спасят от придошлите води. На място са екипи на "Гражданска защита". Евакуирана е голяма част от населението в пострадалия район, допълва Булфото.

Около 40 са наводнените къщи в Килифарево. Към момента обстановката се нормализира, цялата техника и машините за отводняване са заклещени, но се очаква съдействие и от другите институции, а във всеки един момент ще пристигне високопроходима машина на водоразпределителното дружество в общината, с която ще бъде извадена възрастна жена, блокирана на последния етаж в дома си в района на стадиона в града. Всички къщи по поречието са наводнени, както и 2 индустриални предприятия, където има изключително тежки щети.

Няма пострадали граждани, създадени са условия за подслон и пренощуване, но по-голяма част от хората са отседнали при свои близки и роднини. Кметът заяви, че водата вече се е оттеглила.

От полицията във Велико Търново съобщиха, че Проходът на Републиката е затворен за движение за всякакви автомобили, заради проливен дъжд. В района са изпратени екипи на полицията, Пожарна безопасност - Велико Търново и техника, които помагат за почистването му. Към момента няма данни за пострадали хора. От МВР в Търново апелират към гражданите да не предприемат пътуване в това направление, ако не е наложително.

 

Водещи

Най-четени