Премахнаха присъдата "доживотен затвор без замяна" 21.12 | 18:48

Този вид наказание отпадна от Наказателния кодекс

От Гергана Златкова

Най-тежката възможна присъда сега - "доживотен затвор без замяна", отпада в проекта за нов Наказателен кодекс, съобщава "Стандарт".

Проектът е представен на последното заседание на кабинета днес от министъра на правосъдието Зинаида Златанова. 

Пред медиите вицепремиерът каза, че новият наказателен кодекс ще бъде внесен в парламента. Златанова го описа като модерен в сравнение със сега действащия, който е в сила от 1968 г.

Мотивът да отпадне присъдата "доживотен затвор без замяна" е, че тя се възприема като твърде нехуманно наказание заради липсата на всякаква перспектива пред осъдените.

Наказанието "лишаване от свобода" остава основното сред предвидените наказания. В сравнение с действащия закон обаче неговият максимален размер като правило е намален на 15 г. По изключение то може да е за срок до 20 години за някои особено опасни умишлени престъпления, а размерът до 30 години е запазен само за случаите на опасен рецидив.

Предложената нова уредба на залавянето на престъпник е много по-добра от действащата, която е практически неприложима, се казва още в проекта. Целта да се създаде реална възможност както за държавните органи, така и за гражданите да реагират бързо в конкретна престъпна ситуация.

От правосъдното министерство допълват, че проектът за НК съдържа напълно нова концепция за рецидива. В основата й стои идеята, че до по-строго третиране на осъжданите по няколко пъти трябва да се прибягва, когато е сигурно, че оказаното върху тях въздействие не е дало резултат. В проекта се предлага за всички видове престъпления, извършени при опасен рецидив, предвидените наказания да се увеличават с една втора.

Проектът може да бъде видян на страницата на страницата на ведомството  www.justice.government.bg , съобщиха от правителствената информационна служба. 

В началото на 2014 г. ще бъде организирана дискусия по предложените текстове за нов НК.

Водещи

Най-четени