Преместването на ИАРА в Бургас е неоправдано от финансова гледна точка 01.11 | 14:09

Агенцията няма възможност в условията на ограничен бюджет да командирова служителите си

От Ивелина Георгиева

Преместването на седалището на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури от София в Бургас не е оправдано от финансова гледна точка и от гледна точка на очакванията за подобряване качеството на административните услуги и дейност. Това каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Изводът му е въз основа на направен анализ за ефектите от преместването на ИАРА от структурите на земеделското министерство.

След решението на Министерски съвет от 2012 г. седалището на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да бъде преместено в Бургас бе възложен анализ за ефекта от подобно действие, посочи Греков.

В условията на ограничен бюджет агенцията няма възможност финансово да обезпечи командировъчните на нейните служители за участието в постоянни работни групи, комитети за наблюдение и др, поясни земеделският министър.

Евентуалното преместване на ИАРА от София в Бургас ще бъде свързано с допълнителни разходи, отнасящи се не само до осигуряване на подходящи работни условия за служителите на ведомството, но до поддържането на постоянна комуникация с МЗХ, МС, НС и др.

Настоящият бюджет не може да осигури тези допълнителни разходи на агенцията, категоричен бе Греков.
По думите му многократните промени в персонала на управителния орган застрашават последователността на дейността му.

Греков поясни, че ИАРА подготвя законопроект, в който седалището й ще бъде върнато обратно в София.

Водещи

Най-четени