Премиер, а сега – еврокомисар. Това ли следва в кариерата на българския цар? 06.06 | 10:05

Бареков предлага Сакскобургготски за комисар и... връщане на монархията

От Филипа Тодева

Симеон Сакскобургготски е вратата на България към най-високите постове в ЕС. Ако царят бъде избран за еврокомисар, той има шансове да стане дипломат номер 1 в Евросъюза. Това заяви лидерът на ББЦ Николай Бареков.

Сакскобургготски е либерал и има достатъчно висок авторитет в Европа, обясни лидерът на ББЦ. Той посочи, че това правителство не трябва да излъчва еврокомисар.

Сегашните опити за удължаването на живота на кабинета "Орешарски" има за цел за еврокомисар да бъде номиниран Станишев. Той е бита карта в Европа, толкова бити политици никъде не приемат по света, заяви Бареков. Той е категоричен, че страната ни трябва да излъчи консенсусна фигура за този пост, но тя не може да е нито Кристалина Георгиева, нито Станишев.

"Трябва да се търсят компромисни фигури, каквито са Ивайло Калфин, Петър Стоянов и Симеон Сакскобургготски. Царят е със силен имидж в ЕС и може да бъде класиран на добро място, ако България даде тази заявка. Очаква се Шулц да се пребори за поста външен комисар, а за председател на ЕП да бъде излъчена фигура извън ЕНП и ПЕС. Ако изиграем нашия коз с царя, може да се случи едно пренареждане на картите и позицията на комисар по външна политика да бъде дадена на България", каза Бареков. Според него това са високи етажи на политиката, които за жалост не се разбират добре от българските политици.

Бареков отиде и по-далеч, лансирайки идеята за връщане на монархията. Той обяви, че ако получи достатъчно висок резултат на предсрочните парламентарни избори и вземе властта, ще инициира референдум по много въпроси, един от които е и възстановяването на монархията у нас. "Монархията е много добре приета в Европа. Фигура като царя би блокирала грешките на политиците. Сега тази роля трябва да играе президентът, но Плевнелиев може да се окаже голяма грешка", обясни лидерът на ББЦ.

Бареков заяви категорично, че ако ББЦ е първа политическа сила, може да си партнира с всеки. Ако народът ни подреди на второ и трето място – ще сме в опозиция", каза той. Който иска да спре Борисов от неговия поход от властта, нека ни подкрепи. Единственият знаещ слабите му места съм аз, добави лидерът на ББЦ и допълни, че Борисов цели "със същия ламтеж да се върне на власт, за да краде".

Водещи

Най-четени