Премиерите на България и Румъния обсъдиха новия ГКПП „Кайнарджа-Липница“ 18.07 | 13:29

Новоизбраният румънски премиер е обещал да реши проблема със забавеното стартиране на готовия пункт

От Ивайло Ангелов

Министър - председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с румънския си колега Михай Тудосе, в който го е поздравил за избирането му на поста. Сред акцентите на разговора е бил и въпросът с ГКПП при силистренския общински център Кайнарджа, а отсрещната страна е при село Липница (област Констанца). Всичко инфраструктурно е изградено, но не работи. Новият министър - предсадетел на северната ни съседка е поел ангажимент да предприеме необходимите проверки и проблемът да бъде решен.

Тудосе и Борисов са обсъдили възможностите за сътрудничество между България и Румъния по Дунавската и Черноморската стратегии, които са сред акцентите на Председателството на България на Съвета на ЕС. Двамата премиери са се договорили през септември да се проведе съвместно правителствено заседание между България и Румъния.

Българските правителства на няколко пъти вземат решения там да има ГКПП при Кайнарджа, като последният път беше при служебното правителство на проф. Герджиков. На времето при външен министър Соломон Паси за пръв път пред журналисти стана дума, че на това място ще има гранична връзка между двете балкански страни.

Тогава Паси дори пред всички проведе телефонен разговор от граничната бразда с колегата си от румънска страна. Според запознати, противно на тиражираната информация, че от българска страна пътят е двулентов, а от румънска - четирилентов, неофициалната е, че четири ленти е на практика само мястото при ГКПП-то, където евентуално може да се събират автомобили при изчакване преди преминаване в двете посоки.

Водещи

Най-четени