Премиерът Борисов на аудиенция при папата на 23 май 22.05 | 16:17

Пред Светия Престол ще се поклонят министрите Рашидов и Ненчев и група депутати

От iNews.bg

Негово Светейшество Папа Франциск ще приеме премиерът Бойко Борисов на 23 май във Ватикана, съобщи правителствената пресслужба. Така министър-председателят ще се впише в политическата традиция всяка година по случай Деня на българската просвета и култура и славянска писменост главата на Римокатолическата църква да дава аудиенция на висши представители на българската държава.

Повод за това е делото на светите Братя Кирил и Методии и техният принос за християнското дело и културата. 

Визитата при папата е в рамките на официалната българска делегация в Италия на 23 и 24 май, водена от премиера. Програмата му предвижда и среща с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. Премиерът ще подари на Светия отец дарохранителница с камък от гроба на Св. Иван Рилски.

Борисов ще поднесе венец пред паметника на Иван Вазов в Рим. На самия празник 24 министър-председателят ще присъства на молебен в църквата "Свети Павел" в Рим, където ще се срещне с представители на българската общност на Ботуша. Премиерът ще участва и в поклонение пред мощите на Св. Кирил в базиликата "Сан Клементе".

 

В делегацията участват министърът на културата Вежди Рашидов и на отбраната - Николай Ненчев, както и народните представители Димитър Главчев, Явор Хайтов, Найден Зеленогорски, Борислав Борисов, Полина Карастоянова, Марияна Георгиева и Мариана Бояджиева.

Миналата година на 24 май Папа Франциск прие българската делегация, водена от премиера Пламен Орешарски.

Водещи

Най-четени