Премиерът: В Афганистан жертвите са по-малко от тези по българските пътища 30.09 | 16:06

Борисов даде срок на МВР до понеделник за строги мерки срещу нарушенията на пътя

От iNews.bg

Министър-председателят Бойко Борисов определи като недостатъчни предлаганите от МВР законови промени за прекратяване на нарушенията, водещи до тежки пътни инциденти, и поиска до понеделник да му бъде представен проект с драстични мерки, които да доведат до спиране на убийствата на пътя. Това се съобщава в стенограмата на провелото се правителствено заседание на Министерски съвет.

"Не може да продължава с това безогледно шофиране и неспазване на закона! Не може да се качваш пиян и това да не се води предумишлено убийство! Войната в Афганистан взема по-малко жертви годишно от това, което се случва в България! Е тогава ние това не трябва ли да го изведем като закон, приоритет, парламентът и ние?”, коментира премиерът по време на днешното правителствено заседание.

Той препоръча да се включат мерки като незабавно задържане на автомобила на извършилия груби нарушения и механизъм за бързо налагане на наказание. "Цялостната ни съдебна реформа са включително и тези неща. Дай му право – дежурен съдия веднага решава проблема”, казва министър-председателят.

Борисов посочи, че годишно у нас има по 10 хиляди ранени и 1000 загинали на пътя.

"Демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата, не работи. Вече започвам да се замислям дали да правим нови булеварди, дали да правим магистрали. Както ги пуснем - отидат и се преследват, карат нагло, брутално. Всяка сутрин помитат мантинелите. Виждате всеки ден – хиляди, хиляди километри подменихме мантинели и няма спирка. Чисто нови слагаме, на другата сутрин на пет места на Южната дъга – смазани”, заяви той.

Премиерът бе категоричен, че колите на нарушителите трябва да се конфискуват за срок от една година.

"Нека да ни оборят другите политически партии. Като е взел на баща си колата, баща му няма да кара една година и ще плаща за паркинг, паркингът на Жандармерията е голям, там ще ги събираме. Хващаме го на гонката, прибираш колата за една година, взимаш книжката, няма каране! Това трябва да напишете в закона, веднага!”, каза още Бойко Борисов.

Министър-председателят настоява Министерство на правосъдието и Министерство на вътрешните работи да подготвят такъв закон с тези ясни правила. "Ако парламентът го приеме – добре. Ако излязат и кажат – ние това не го одобряваме, съвестта ми е чиста, че съм направил всичко възможно това да го прекратя”, коментира още той.

Водещи

Най-четени