Премиерът готов за партиен натиск при вземането на решения 07.06 | 10:04

Протестите срещу правителството били ярко партийни, смята той

От Христина Рафаилова

Премиерът Пламен Орешарски не изключва върху него да има партиен натиск при кадровите назначения в кабинета, както и при вземането на управленски решения. В интервю за вестник "Труд" той заявява, че не изключва такива случаи. Министър-председателят добави, че новият кабинет е свършил твърде малко, за да се правят подобни изводи.

"Няма да ме изненада. Аз съм бил диалогичен и в миналия си мандат, когато заемах сравнително висока позиция. Имал съм добро разбирателство с подкрепящите ни тогава политически сили", коментира Орешарски. 

На въпрос, каква е прогнозата му за бюджетния дефицит, той каза, че се надява размерът му да се запази 1,3% от БВП. След заседанието на Министерския съвет в сряда финансовият министър Петър Чобанов заяви, че има опасност той да нарасне с 2,4%.

"Ако не съумеем да подобрим събираемостта или ако изникнат допълнителни разходи - също в графата "неотложни”, ще се стремим превишението да е минимално и да не поставим под заплаха фискалната устойчивост. Тоест оставям лека врата, но ми се иска да не я използваме", каза премиерът.

Министър-председателят подчерта, че приетите социални мерки няма да поставят под риск изпълнението на бюджета. 

Орешарски заяви, че все още няма точна картина какво наследство са заварили от предишните управляващи. Той каза, че е възложил на членовете на кабинета да направят инвентаризация на най-спешните нерешени въпроси. Премиерът призна, че най-много го притеснява състоянието на енергетиката и здравеопазването. 

Орешарски добави, че фискът е отражение на икономическата депресия, която продължава пета година. Изходът според него е в привличането на чужди инвеститори, тъй като с местни само "няма да се оправим". 

Министър-председателят коментира и протестите срещу правителството. Той ги определи като прибързани и ярко партийни. "Аз съм склонен да се вслушвам във всякакви критики, в това число и протести. Амбицират ме повече да работим така, че хората, които са оказали доверие на тези политически сили, да се убедят, че правителството работи и за тях", подчерта той. 

Премиерът добави, че до седмица кабинетът ще има ясно очертан план за действие за изпълнение на мерките, заложени в програмата му. 

Орешарски очерта и първите стъпки за подобряване на бизнес средата, което е един от приоритетите на кабинета. Това са подобряване на цялостната среда за правене на бизнес, на достъпа до кредитиране и разширяване на  функциите на Българската банка за развитие.

"Ще привлечем допълнителни ресурси в нея. Имам известни критики за сегашното състояние и практиката през последните години. Ще я коригираме. Ще направим по-тясно сътрудничеството между банката и Агенцията за експортно застраховане, така че да насърчаваме в по-голяма степен и експорта. Ще се опитаме да координираме по-добре и частните инвестиции. Трябва много по-ефективна координация на държавно равнище", коментира премиерът. 

По повод намеренията за рефинансиране на дълга той каза, че това може да стане чрез вътрешни емисии. Орешарски заяви, че правителството ще се въздържа от нов външен дълг. "Следващата година ни предстои външна емисия, за да рефинансираме излизащия в падеж сравнително голям облигационен заем. Става дума за падеж на облигации на стойност около 1 млрд. долара. Това е втората порция заменени брейди облигации", добави министър-председателят. 

Той коментира и заложеното в програмата на кабинета премахване на рекета върху бизнеса. Първата конкретна стъпка щяла да бъде реорганизацията на приходните агенции. Тя ще се изразява в промяна на стила на работата им. Също така ще бъде насърчено доброволното изпълнение с контрол върху рисковия контингент данъкоплатци, а не повсеместно върху всички.

На въпрос, кога ще се случи реорганизацията, той заяви, че "този въпрос трябва да се зададе към финансовия министър. Аз няма да опекунствам над него. Той е достатъчно грамотен и достатъчно добре подготвен професионално. Ако му оказвам помощ, това ще е само в началото. Иначе разчитам изцяло на него." 

Орешарски информира, че страната ни ще поиска от Русия искът за АЕЦ "Белене" да бъде максимално отложен във времето. Премиерът не отрече, че предстоят тежки преговори с Москва. 

На въпрос, дали ще се търси нов консултант, който да оцени ефективността на ядрения проект, той отговори, че няма да се плащат милиони за такава услуга, а по-скоро ще се ползва вече готов анализ. 

Водещи

Най-четени