Премиерът "за" електронното гласуване 31.01 | 13:59

Орешарски бил колега от университета с Кристалина Георгиева

От Христина Рафаилова

Премиерът Пламен Орешарски подкрепя възможността хората да гласуват електронно, но единствено, ако има сериозна гаранция, че ще се запази тайната на вота. Това стана ясно от думите на министър-председателя в кулоарите на парламента. 

Орешарски заяви, че за страната ни е подходящо да имаме смесена избирателна система с мажоритарен елемент. 

Коментарът му е по повод предложения от президента Росен Плевнелиев референдум за избирателната система. Премиерът обяви, че не против допитване до народа по тази тема, но въпросите трябвало да бъдат добре дефинирани, за да не се объркат гражданите.    

Преди това от парламентарната трибуна премиерът обясни каква ще бъде кандидатурата на страната ни за еврокомисар за новия състав на ЕК след провеждането на вота за ЕП. 

От думите му стана ясно, че ще се положат всички усилия, за да се избегнат случаи като със скандалната номинация на Румяна Желева от страна на ГЕРБ. 

Орешарски гарантира, че ще този път ще бъде излъчена консенсусна фигура без ясно изявена политическа принадлежност. Кандидатурата щяла да бъде на човек, който има авторитет сред евроатлантическите ни партньори. Също така трябвало да има нужните професионални качества. Номинираният трябвало да се ползва с доверието на българското общество. 

Той коментира и сегашния български комисар Кристалина Георгиева. "Тя се справя добре с ангажиментите си и аз имам добра комуникация с нея. Да не забравяме, че тя ми е и колежка от университета", заяви премиерът. 

Водещи

Най-четени