Премиерът и президентът осъдиха остро терористичните атаки в Брюксел 22.03 | 13:37

Борисов и Плевнелиев изказаха съпричастност на белгийския народ и близките на жертвите

От iNews.bg

Държавният глава Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов осъдиха остро кървавите терористични атаки в Брюксел. Президентът и министър-председателят изказаха съболезнования на белгийския народ и властите, както и на близките на жертвите в днешните атентати.

При трите експлозии от тази сутрин в белгийската столица – двете на международно летище "Завентем" и последвалата малко по-късно в метро станция "Малбек", до момента информацията е за 27 загинали и около 100 ранени.

Официалните писма до белгийските власти на българския премиер и президента по повод поредната брутална провокация срещу цивилизования свят от страна на терористичната организация "Ислямска държава", бяха разпространени от пресслужбите на Министерския съвет и Президентството.

Ето и пълният текст на писмата:

"Остро и решително осъждам днешните брутални терористични атаки в Брюксел. България застава редом до Белгия в знак на солидарност срещу тероризма. Брюксел не е просто белгийската столица, това е столицата на обединена Европа. Това е сърцето на една общност, към която България принадлежи.

Днес повече от всякога всички европейци трябва да покажем на целия свят, че няма да позволим на тероризма да разруши нашата цивилизация. Знам, че ще го направим по най-убедителен начин, защото това е част от нашите общи ценности, от нашия общ морал и култура.

Искам да уверя приятелския белгийски народ и неговото правителство, че България е заедно с тях в този труден момент и могат да разчитат на всяка възможна наша подкрепа и солидарност. Изразявам най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите и пожелания за бързо възстановяване на пострадалите", гласи обръщението на Бойко Борисов.

Президентът Росен Плевнелиев пък написа в съболезнователната си телеграма до Негово Величество Филип, Крал на белгийците:

"Новината за терористичните актове на летище "Завентем” и метрото в Брюксел, довели до убийството на невинни граждани и десетки ранени, дълбоко ме потресе и наскърби. Република България остро осъжда тези актове на насилие. Подобни прояви, насочени срещу мирни граждани, не могат да бъдат оправдани по никакъв начин.

 

От името на българския народ и от мое име приемете най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите. В този тежък момент бих искал да изразя нашата съпричастност и съчувствие и да пожелая бързо възстановяване на пострадалите”, написа държавният глава до краля на Белгия.

Водещи

Най-четени