Премиерът инспектира строителството на интерконекторната газова връзка с България-Гърция 30.07 | 12:15

Всички, които са против диверсификацията, в момента призовават за оставка на правителството, каза Борисов

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов инспектира строителството на интерконекторната газова връзка с България-Гърция. С него е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова става ясно от видео споделено в профила му в социалната мрежа "Фейсбук".

"Опитваме се да наваксаме забавянето в проекта заради пандемията от коронавирус", заяви министър Петкова. В момента заварки на тръби за връзката се прави в землището на село Манастир.

Проектът е на стойност 240 млн. евро, като финансирането идва частично от бюджета, а друга част е по европрограми и грантове. "От Кърджали до Стара Загора трасето е разчистено. Проектът е изключително важен не само за България".

"Това е мечта за много поколения българи. Ние нямахме шанс като млади да имаме диверсификация, вечно зависехме от това дали Русия ще ни врътне кранчето. Оттук идва независимостта, така България изгражда своята газопреносна магистрала - изток-запад-север-юг и намалихме цената на газа с 50%". 

"Трасето е изключително трудно, имаме две пресичания - под язовир Студен кладенец, и под река Марица. Много труден, пресечен терен", уточни енергийният министър.

По думите й тръбите за газопровода са от 12 и 18 метра и се превозват с огромни камиони.

"Всички, които са против диверсификацията, в момента призовават за оставка на правителството", каза Борисов. Ако не сме ние да го бутаме с всичка сила, няма и да го има, поясни още премиерът.

Водещи

Най-четени