Премиерът не премести кокичета лично от АМ "Марица" 28.05 | 16:50

Някой може да ни се поусмихне, че идваме заради 2605 корена, заяви Борисов

От Кремена Бедерева

Съвсем друг ще стане този регион след около година. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на пресаждането на блатни кокичета на безопасно разстояние от мястото, където се строи Лот 1 на автомагистрала "Марица”, предаде Агенция "Фокус”.

Борисов се беше заканил да мести блатни кокичета. "Ще ги взимаме от магистралата и ще ги посадим на 60 метра от нея. Знаем ги по бройка – 2605 блатни кокичета, под мъдрото наблюдение на еколозите ние лично с Лиляна Павлова ще садим. Също така каним Нона Караджова да ни наглежда, а може и тя да насади някое. Каним и Ивайло Московски", каза Борисов.

Заради строежа на магистралата трябваше да се премести популация блатни кокичета.

"В същото време е важно да направим така, че да запазим и биологичното разнообразие. Ще дадем малко пари, ще дадем малко труд, ето хората копаят, ще ги пренесем и ще се разсадят”, каза премиерът.

Той благодари на еколозите за разбирането и за това, че помагат за опазването на блатните кокичета. Така всъщност се оказа, че не Борисов, а еколозите преместиха кокичета.

Премиерът заяви, че АМ "Марица” е много важен проект, който свързва два континента.

"Някой може да ни се поусмихне, че идваме заради 2605 корена блатни кокичета. Благодаря на еколозите, че разясниха на публиката колко е важно и колко хора се лекуват. Да покажем, че и с археолозите на АМ "Струма” се разбрахме, вървят разкопките, сега и с еколозите може, с взаимно разбиране.

"Длъжни сме да преместим блатните кокичета, в противен случай средствата за изграждане на магистрала "Марица” могат да бъдат спрени", каза пък от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която също присъства на преместването на блатните кокичета.

Съгласно изискванията в доклада на оценката за съответствие растенията трябва да се изместят на 60 метра от трасето на магистралата, обясни министърът.

"Ние сме длъжни да изпълним това изискване, защото в противен случай средствата, които са заложени по проекта, могат да ни бъдат спрени. Екологичните изисквания, записани в доклада за съответствието, са задължителни за изпълнение, и ако не ги изпълним, не можем да продължим изграждането на магистралата с европейско финансиране. Това е основната причина, поради която сме тук, за да изпълним това изискване – да преместим кокичетата”, каза още Павлова.

Най-четени