Премиерът обеща: Просветата ще е приоритет за бюджета 14.10 | 11:57

Техникумите отдавна са закрити, заедно с наблизо разположените предприятия, отбеляза Пламен Орешарски и предложи немски просветен модел

От Филипа Тодева

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че образованието е един от приоритетите в политиката на правителството и в бюджета за 2014 г., и ще е приоритет и в политиките за следващите бюджетни периоди.

На дискусионния форум в МС на тема: "Професионалното образование и обучение - приоритет за България", иницииран от него, Орешарски припомни, че България ще разполага със 100 млн. евро от европейските структурни фондове за насърчаване на младежката заетост през следващите две - три години.

По тази така наречена "младежка гаранция" държавата ще създава възможности да стимулира работодателите да осигуряват работа, обучение или преквалификация на младежите до четири месеца от завършването им или оставането им без работа, каза той.

По думите на Орешарски тази политика вече дава добри резултати в държави с повече опит от нас в справянето с проблемите на професионалното образование и младежката безработица.

"Съществуващите някога техникуми отдавна са закрити, заедно с наблизо разположените предприятия от прединдустриалния и индустриалния стадий на развитие на икономиката", отбеляза премиерът и попита как да се замести старият подход, който по думите му е бил добър за времето си, но невъзможен за приложение днес, допълва БТА.

Орешарски отбеляза, че опитът на другите по-напреднали икономики подсказва възможни решения и посочи, че между най-успешните е германският модел на дуалната система, чието въвеждане е свързано с отговора на редица въпроси, сред които как да се внедри в България, дали може в автентичен вид да се пренесат образователни системи в твърде различна като структура и традиции икономика.

Най-четени