Премиерът поздрави патриарха за първата година от интронизацията му 24.02 | 16:03

Вие сте олицетворение на очакванията и надеждите на българите, пише Орешарски

От Мая Александрова

Премиерът Пламен Орешарски поздрави българския патриарх и софийски митрополит Неофит за първата година от неговата интронизация. В поздравителен адрес Орешарски изразява сърдечните си поздрави, като му пожелава здраве и дълголетие.

"Вие сте олицетворение на очакванията и надеждите на българските граждани, наш пастир и духовен водач, призван да върне вярата на хората, да работи за единението на българската нация, за съзидание, достоен живот и напредък", пише премиерът до Негово светейшество.

"Българската православна църква е опора за съхраняване на православното единство, на българския национален дух и култура, на единна България. Вярвам, че всеки български гражданин от сърце цени тази Ваша искрена любов и загриженост за Отечеството", се казва в поздравителната телеграма на премиера Орешарски до патриарх Неофит.

"Смирението, с което приехте високата отговорност, и мъдростта, с която вземахте важните решения по църковните дела през тази година, са доказателство за Вашата принципност, последователност и силна воля", пише още Пламен Орешарски до патриарха, съобщиха от пресслужбата на МС.

Точно преди година, в първото си слово след интронизацията, патриарх Неофит призова за мир и заяви, че ще се моли за душите на хората – "да се спасяват от всяко зло и да бъдат честити в техните стремежи, които да постигат с хармонична добрина".

Водещи