Преминаваме "Дунав мост" с автоматична бариера 06.06 | 12:40

В автомата ще се пускат монети, чиято стойност е равна на таксата за преминаване

От Кремена Бедерева

Автоматична бариера за леки автомобили, работеща с монети, се предвижда да бъде поставена на ГКПП "Дунав мост", съобщи в Русе депутатът Пламен Нунев, цитиран от БТА. По думите му тя ще бъде монтирана след предстоящия ремонт на моста, който трябва да започне до месец.

В края на май министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев информира в Русе, че агенцията "Пътна инфраструктура" е отделила 1 млн. лева за ремонт на съоръжението над река Дунав.

В автомата ще се пускат монети, чиято стойност е равна на таксата за преминаване, обясни Нунев.

iNews припомня, че от 1 юни с решение на правителството се намаляват таксите за преминаване през Дунав мост, съобщават от агенция "Митници".

Така водачите на леки автомобили и на автомобили 8+1 места, вместо досегашните 6 евро (12 лв.), ще заплащат 2 евро (4 лв.).

За останалите превозни средствата таксата се запазва в сегашния размер. Промяната влиза в сила от полунощ.

Митническата администрация е създала необходимата организация за безпроблемното въвеждане на новия размер на таксата, се уверява в съобщението. Решението за намаляване на таксите беше взето още в началото на март месец. 

Направена е настройка на информационната система и са актуализирани информационните табели, указващи промените на преминаващите пътници.

По предварителни прогнози на база данни от 2010 година, при среден разчет от около 900 леки автомобила на денонощие, очакваното намаляване на приходите би било около 7 000 лв. В годишен план това е не повече от 2 млн. лв., което е около 7 процента от общия приход от това перо.

Само за миналата година от събраните от митническите служители такси за преминаване през Дунав мост в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" са постъпили около 28 милиона лева.

Очаква се, освен чисто фискален ефект, мярката да има и силен икономически, заради облекчаване на туристическите и деловите пътувания, се казва в информацията.

 

Водещи

Най-четени