Препъникамъкът за гимназистите – българският език 06.03 | 09:48

Учениците допускат най-често грешки в употребата на пълен и кратък член, главни букви и словореда

От Цанка Донкова

Казват, че българският език е труден. Но къде най-често срещат трудности учениците и до каква степен са подготвени те за задължителния зрелостен изпит?

Екип на TV7 е направил проверка в столичното 2-ро СОУ "Емилиян Станев". Според нея става ясно, че макар подготовката за матурата да започва още в 8-и клас, когато учениците трябва да усвоят най-важните правописни и граматични норми в българския език, голяма част от тях все още допускат грешки и в 12-и клас.

Статистиката показва, че голям брой от гимназистите не знаят дори броя на буквите в българската азбука. Най-трудното за зрелостниците е усвояването на употребата на пълен и кратък член, малки и главни букви и замяната на звучни съгласни звукове с беззвучни. Те също се затрудняват и при развиването на текст, като най-често допусканата грешка е сбърканият словоред на думите в изречението.

"Ако граматиката би могла да бъде усвоена и се подчинява на някакви строго определени правила, то анализът на литературните произведения е основният проблем, който стои пред тях. Те не познават литературните произведения", посочва преподавател.

Основната причина за трудното усвояване на езиковите норми е, че правопис, граматика и пунктуация се учат до 8-и клас, след което до 12-и клас се набляга на стилистика.

От 10 до 21 март е срокът, в който трябва да се подадат заявления за матури при абитуриентите.

Водещи

Най-четени