Преразглеждат детските на хиляди семейства 02.01 | 10:04

Родителите, получили помощи преди 28 юли 2015 г., трябва отново да посетят социалните служби по график

От iNews.bg

Детските надбавки, които получават хиляди семейства у нас, може да бъдат преразгледани. Причината за това е в промяната на правилата и критериите за отпускане на такива средства от Агенцията за социално подпомагане, влезли в сила след промените в Закона за социално подпомагане през м.г. Поради тази причина всички семейства с получени месечни помощи за отглеждане на дете в периода 1 март - 28 юли 2015 г. трябва по график да посетят службите за социално подпомагане през тази година и да декларират дали отговарят на новите условия за изплащане на средствата, обясни пред БНР главният експерт в Агенцията за социално подпомагане Зоя Попова. 

Според думите й преразглеждането засяга най-вече обстоятелствата, на база на които са били отпуснати месечните добавки за отглеждане на дете. "По-конкретно това е дали семейството живее постоянно в страната, както и с промяната в дефиницията за семейство. Според промените родителите, които живеят на един и същ адрес и са без сключен граждански брак, също се разглеждат като семейство”, обяснява Попова.

След като родителите посетят социалните служби и обявят обстоятелствата спрямо новите правила, ще бъде направена оценка дали те имат право на детски. За да се избегнат огромни опашки и струпване на много хора, е бил въведен график. До края на февруари дирекциите за социално подпомагане трябва да посетят родителите с отпуснати семейни помощи между 1 април и 1 май 2015 г. До края на март 2016 г. пък това трябва да направят родителите, на които са били отпуснати месечни добавки след 1 юни и 1 юли м.г., обясни още Попова. Изключение са родителите на деца с увреждания и приемните родители, които няма да имат задължението да посещават социалните служби и да подават наново информацията спрямо последните промени в закона. 

Водещи

Най-четени