Пресичат фалшивите инвалидни пенсии 04.04 | 11:53

Само лицензирани лаборатории ще удостоверяват заболяване пред ТЕЛК

От Кристиан Костурков

Изследванията, които се представят пред ТЕЛК за освидетелстване за намалена трудоспособност, трябва да се издават само от лицензирани държавни лаборатории, а не в която и да е такава. По този начин ще бъде пресечено използването на фалшиви документи, с които се издават ТЕЛК-ове на здрави хора. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той обясни, че с такива фалшиви първоначални документи, удостоверяващи някакво заболяване, няма как да се установи измамата дори и при контрола от медицинската комисия на НОИ, тъй като тя работи само със самите документи и няма как да се направи реална проверка на случая. Калфин допълни, че ще предложи да могат да се изискват допълнителни прегледи на пациентите, за които има съмнения, че диагнозите в документите им не са реални.

Друга мярка за пресичане на фалшивите решения на ТЕЛК е свързването на системите на НОИ и Здравната каса. По този начин ще може да се следи в реално време какви изследвания са прaвени на съответното лице, от какво е лекувано, какви лекарства са му изписвани и т.н. При наличието на такава информация, контролната комисия от страна на НОИ ще може по-лесно да пресича опити за измами при ТЕЛК.

Друга от подготвяните от правителството мерки за борба с фалшивите ТЕЛК-ове и отпускането на инвалидни пенсии е да се дадат права на повече лекари да освидетелстват пациенти с намалена трудоспособност. В момента у нас действат 72 Трудово-експертни лекарски комисии, като в тях работят лекари, които не практикуват професията си на друго място. В същото време броят на тези комисии е недостатъчен, членовете им са претоварени, а заплащането не е добро, стана ясно от думите на Калфин. Идеята, която ще бъде предложена като част от реформата, е да се позволи и на други практикуващи лекари да участват в тези комисии срещу допълнително възнаграждение.   

Водещи

Най-четени