Прехвърлят Агенцията за обществени поръчки към финансовото министерство 15.05 | 18:26

Така трите контролни дейности върху публичните търгове ще бъдат на едно място

От iNews.bg

Агенцията за обществените поръчки ще бъде прехвърлена от Министерството на икономиката в Министерството на финансите. Така целият контрол върху обществените поръчки, който се състои от три звена, ще бъде събран под шапката на финансовото министерство, което досега упражняваше две от контролните функции.

Това съобщи в Габрово вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. Той участва в конференция под наслов "Европейско бъдеще за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж", където представи проектозакона за управление на средствата от ЕС и новия закон за обществените поръчки.

 

"Причина за голяма част от проблемите и неудачите у нас не е качеството на законодателството, а начинът, по който се спазват законите. Ако проблемът беше в законите, то за година или година и половина можехме да си решим проблемите с промяна на законодателството", заяви Дончев.

И допълни, че двата законови текста са свързани, имат сходна функционалност и от тях се очаква по адекватен начин да управляват разпределението на парите. От текстовете на законите зависи как, по какъв начин, колко бързо или бавно, добре или лошо, ще бъдат разпределени 50-60 млрд. лв. от еврофондовете през следващите 5 години, подчерта ресорният вицепремиер.

Законът за обществените поръчки се очаква да влезе в сила от 1 януари 2016 г., каза Дончев и изрази надежда, че през следващите 10 години няма да се наложи да бъде изработва нов закон. 

Водещи

Най-четени