При зимна криза във Варненско се разчита на 250 души и 40 машини 11.11 | 14:22

Това са силите на "Гражданска защита" в областта

От Андриян Георгиев

Ако се получи кризисно положение през зимата, службата за противопожарна безопасност и защита на населението във Варна можела веднага да осигури в региона около 40 машини и близо 250 души.

Това съобщи днес началникът на институцията комисар Тихомир Тотев, цитиран от БТА.

Тотев уточни, че спасителната група на службата разполагала със 17 машини, три от които не са ремонтирани. От ръководството на пристанището и ВМС декларираха, че техниката им е в добро състояние и при нужда може да се разчита на нея. 

На заседанието присъстваха представители на всички общини в региона. Кметовете съобщиха, че имат сключени договори с фирми, които разполагат с машини за почистването на пътищата. Единствено Провадия все още нямала такъв контракт. Варна има договори с три фирми, като състоянието на техниката им било много добро.

Кметът на Бяла Анастас Трендафилов посочи, че в Дюлинския проход има непочистени клони и дървета близо до пътя и при падане на сняг движението ще бъде силно затруднено.

Всички кметове поставиха като проблем реакцията на екипите на "Е.ОН България" при възникване на аварии. Според тях липсва добра комуникация с дружеството.

Началникът на областното пътно управление Пламен Петков съобщи, че режимът за зимна поддръжка на пътищата вече е в сила. По думите му техниката на дружеството била в добро състояние.

Осигурени са и запаси от материали за почистването на пътищата. Областният управител Данчо Симеонов уточни, че четири от общините в региона не разполагат с UKV-радиостанции и призова кметовете да ремонтират системите, за да имат авариен вариант за връзка.

Водещи

Най-четени