При спецакция на МВР и ДАНС са задържани 320 незаконни имигранти 16.11 | 10:10

Има и арестувани каналджии

От iNews.bg

При спецоперацията на МВР и ДАНС, която започна в събота – 14 ноември, са задържани 320 души. Това обяви пред bTV главният секретар на МВР Георги Костов. Операцията започна след заседание на оперативен щаб, под ръководството на премиера Бойко Борисов, уточни Костов. Той допълни, че сред тях няма установени хора с принадлежност към терористични организации.

Проверени са 7000 души и над 300 превозни средства. 11 български граждани са задържани за каналджийство и са образувани 9 досъдебни производства.

На въпрос дали тези хора щяла да бъдат установени и задържани, ако не се беше случил терористичният атентат в Париж, Костов обяви, че тези проверки се извършват непрекъснато и от началото на годината са задържани 27 хил. незаконни проникнали в страната ни.

В отговор на атентатите са предприети комплекс от мерки, а спецоперацията по установяване на незаконни мигранти и каналджии е само част от тях, уточни главният секретар на МВР.

Той обяви още, че когато задържат чужденците, те винаги твърдят, че са от държави с военни конфликти – Сирия и Ирак, а после се оказва, че повечето са от Афганистан и Пакистан.

Другите мерки след атентата в Париж са 100% контрол по външните граници на страната, както и на критичната инфраструктура – сгради на посолства; места, на които се струпват много хора – жп гари, автогари и молове.

На въпрос има ли опасност от терористичен акт в България, Костов отговори, че в целия Европейски съюз има потенциален риск, но засега няма регистрирана действителна заплаха за нашата страна.

 

Според Георги Костов темата с полицейските протести е преекспонирана и в момента не е актуална. Седмицата на полицейските протести не повлия на средата за сигурност, категоричен е главният секретар.

Водещи

Най-четени