При тежки престъпления да няма съкратено следствие, предлагат от ПФ 03.04 | 13:34

Сега подсъдимите могат да признаят събраните доказателства и, под предлог, че пестят време на съда, да получават една трета по-ниски присъди

От iNews.bg

Депутатите от от групата на Патриотичен фронт предлагат да отпадне възможността за съкратено съдебно следствие за престъпление, довело до смърт, тежка телесна повреда или срещу орган на власт - полицай, лекар, или друг вид служител. Те са внесли предложението за разглеждане между първо и второ четене на проектопромени в НПК.

"Основната цел е извършителите тежки престъпления да получат адекватна присъда, която да отговори на очакванията на обществото”, посочват вносителите като според тях промените ще сложат край на практиката рецидивисти като убиеца на 23-годишната Вероника от Велико Търново да използват пропуски в законодателството", обясни пред журналисти заместник-председателят на ВМРО и на ПГ на ПФ Искрен Веселинов.

Сега действащият текст в НПК дава възможност подсъдимите да признават събраните доказателства и така, под предлог, че пестят време на съда, да получават една трета по-ниски присъди, смятат вносителите. По този начин парадоксално може да се намаляват едва на 20 години доживотни присъди, полагащи се за изключително тежки умишлени престъпления.

Вносителите на промените в НПК от ПФ считат, че спестеното работно време на съда не би трябвало да бъде за сметка на правораздаването и постановяване на справедливост, която цялото общество очаква.

Водещи

Най-четени