При фалшив сигнал за бомба - на училище в неделя 22.11 | 16:22

Обикновено учениците подават сигнали за бомба

От Ралица Стоянова

При фалшив сигнал за бомба, най-добре е децата да отучват в неделя. Това предлага Иван Бояджиев, експерт по сигурността в Столична община, цитиран от агенция "Фокус".

Има ли заплаха от бомба се обявява по високоговорителя, евакуират се децата и се продължава занятието в събота или неделя, отсече експертът.

Неговата практика показва, че в повечето случаи отговорните за този тип заплахи са учениците. Има и много случаи, в които се обаждат бабите или дядовците на ученици, които ги е страх от класно или от изпит.

Полицията залавя "телефонните терористи", но нищо не могат да им направят."Аз гарантирам, че ако се направи този опит, след едно неделно учене, но сериозно, без да се приемат извинителни бележки и с пълни часове, следващ път никой няма да се обади със сигнал за бомба”, посочи Бояджиев.

При сигнал за бомба хората трябва да се евакуират без паника, защото тези, които се развикат, създават допълнително напрежение и често има пострадали ученици, с изкълчени крака и ръце, обясни ескпертът.

Напоследък зачестиха сигналите за бомба в софийските школа. В понеделник (19 ноември) 9 столични училища бяха затворени едновременно заради бомбени заплахи. Във вторник (20 ноември) бяха преустановени занятията в три училища пак заради същата причина. Днес беше подаден сигнал за бомба в Първо училище в София.

Водещи

Най-четени