Приватизацията на "БДЖ -Товарни превози" вървяла стройно 08.02 | 14:37

Финансовото министерство не взима отношение в преговорите, каза Дянков

От Ралица Стоянова

Този път процедурата за приватизация на "БДЖ -Товарни превози” върви доста по-стройно и има няколко кандидати, които изглеждат доста сериозни. Това заяви в парламента финансовият министър Симеон Дянков, информира агенция "Фокус”.

"Част от предишните кредитори и облигационери, разбирайки, че приватизационната процедура върви доста добре, се опитват да намерят място и да могат от приходите, които дойдат от тази приватизация, да вземат максимална сума", каза вицепремиерът. Той обясни, че по решение на ръководството на БДЖ е направено така, че 50% от сумата, която дойде от приватизация, да отиде в кредиторите, а другите 50% - при облигационерите.

И българските закони, и международните закони са ясни и определят начина, по който първият, който е кредитирал, е на първо място, вторият, който е кредитирал е на второ и т.н. "Тук не става въпрос за никакви подписи от страна на Министерството на финансите", каза Дянков.

Той добави, че всички кредити са взимани без държавна гаранция, тоест финансовото министерство не е част от тези преговори.

"Моето мнение винаги е било – държавата няма държавна гаранция, ние не сме част от тази процедура. Мога да съветвам министъра на транспорта, но нямаме отношение към нея и следователно нищо няма да подписвам”, категоричен беше финансовият министър.

Четири фирми подадоха документация за допускане в конкурса за продажбата на "БДЖ-Товарни превози".

Водещи

Най-четени